Зеленский подписал проблемный еврозакон, самолеты из Борисполя, обвал нефти из РФ: новости дня

Дайджест
Вторник, 20 декабря 2022, 21:10

За даними The New York Times, російські високопосадовці поки що не можуть дійти згоди щодо нового наступу на Україну, а міністр оборони Британії повідомив про небезпеку військового партнерства Росії з Іраном. 

Глава дипломатії ЄС вимагає від Ірану зупинити підтримку Росії у війні, а президент Німеччини попросив лідера Китаю вплинути на Путіна для припинення війни.

Тим часом, Україна готує офіційні кроки, щоб довести незаконне перебування Росії в Радбезі ООН, а глава МЗС країни Дмитро Кулеба закликав світ визнати ПВК "Вагнера" терористичною організацією.

Міністр оборони Британії повідомив, що вони відправили Україні 900 генераторів і тисячі комплектів зимової форми, а прем'єр Британії Ріші Сунак заспокоїв, що аудит допомоги Україні, до якого він раніше закликав, не означає її зменшення.

США в новому пакеті допомоги Україні передадуть засоби високоточного наведення авіабомб, а також пропонують збільшити обсяги коштів на підтримку України й союзників у 2023-му. 

Всі важливі і цікаві новини 20 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

За даними The New York Times, російські високопосадовці поки що не можуть дійти згоди щодо того, чи здійснювати новий військовий наступ в Україні найближчої зими.

За словами американського посадовця, у найвищих військових колах Росії точаться внутрішні дискусії про те, чи можуть російські військові здійснити новий наступ.

Посадовець сказав, що США спостерігають "суперечливі речі" в цих дискусіях: деякі чиновники наполягають на новому наступі, тоді як інші ставлять під сумнів, чи має Росія потенціал для цього.

Росія намагається посилитися за рахунок своїх небагатьох партнерів. Зокрема, й Ірану. 

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес застеріг, що Росія планує отримати в Ірану чергову партію дронів-камікадзе в обмін на "військові компоненти".

"Іран став одним із головних військових донорів Росії. В обмін на постачання понад 300 безпілотників-камікадзе Росія тепер має намір надати Ірану передові військові компоненти, що підриває як близькосхідну, так і міжнародну безпеку", – сказав він.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у вівторок засудив підтримку Іраном Росії в її війні проти України і триваючі репресії проти опозиції в країні.

"Наголосив на необхідності негайного припинення військової підтримки Росії та внутрішніх репресій в Ірані. Погодилися, що ми повинні тримати зв'язок відкритим і відновити Спільний всеосяжний план дій на основі Віденських переговорів", - додав він.

А президент Німеччини попросив лідера Китаю вплинути на Путіна для припинення війни.

До речі, стало відомо про проблеми в німецькій армії. Бундесвер має величезні проблеми з технікою в усіх родах військ, а також значний брак боєприпасів.

Тим часом, Україна готує офіційні кроки, щоб довести незаконне перебування Росії в Радбезі ООН, а глава МЗС країни Дмитро Кулеба закликав світ визнати ПВК "Вагнера" терористичною організацією.

Євросоюз покращує роботу Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, який фіксує злочини російських військ в Україні. Так, ЄС виділяє 7,25 млн євро Офісу прокурора МКС для ефективнішої обробки великих масивів доказів.

Допомога Україні

Міністр оборони Британії повідомив, що вони відправили Україні 900 генераторів і тисячі комплектів зимової форми

А прем'єр Британії Ріші Сунак заспокоїв, що аудит допомоги Україні, до якого він раніше закликав, не означає її зменшення.

"Я б не надто вчитувався в повідомлення ЗМІ. Подивіться на мої дії", - сказав британський прем’єр парламентарям, нагадавши, що свій перший телефонний дзвінок на новій посаді зробив із президентом Володимиром Зеленським, а його перший двосторонній закордонний візит відбувся в Україну.

За словами Сунака, він дотримується зобов’язання "не змінювати або й збільшувати нашу військову підтримку Україні в наступному році".

Фінляндія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 28,8 млн євро. Цікаво, що повідомлення про допомогу з’явилося після того, як у посольство Фінляндії в РФ кинули кувалди. Та ці події навряд чи пов’язані між собою. 

Як повідомляє CNN, США в новому пакеті допомоги Україні передадуть засоби високоточного наведення авіабомб

У межах нового пакета військової допомоги Україні Сполучені Штати мають намір передати електронне обладнання, яке може перетворити некеровані авіаційні боєприпаси в "розумні бомби", які забезпечують високий ступінь точності наведення.

Крім того, в США представили законопроєкт, яким пропонується виділити майже $45 млрд на підтримку України й союзників у 2023-му. 

Це більша, ніж очікувалось, сума на підтримку України та союзників.

Слід зазначити, що законопроєкт ще може бути змінений Палатою представників або Сенатом.

Лідери Сенату та Палати представників США націлені на ухвалення законопроєкту та відправку його президенту Джо Байдену до кінця тижня, щоб не допустити перебоїв у роботі уряду. 

А ще додамо, що Краків 12 днів символічно вимикатиме світло на знак солідарності з Україною.

Та допомога Україні іноді призводить до скандалів в країнах Європи. 

Так, після заяви прем’єра Хорватії Андрея Пленковича про те, що участь Загреба у військовій місії ЄС для українських бійців відповідає національним інтересам країни, її президент порадив главі уряду їхати в Україну і воювати

Санкції

За даними Bloomberg, постачання російської нафти морським транспортом обвалилися в перший повний тиждень дії санкцій Групи семи та ЄС, спрямованих проти доходів Москви від продажу нафти.

Видання зазначає, що до даних слід ставитися обережно. 

Санкції Євросоюзу, що почалися 5 грудня, покликані обмежити доходи Росії від нафти. З одного боку, блок припинив закупівлю, але також заборонив надання ключових послуг, які дозволяють переміщувати нафту.

Нагадаємо, ЄС продовжує запроваджувати санкції проти РФ. 16 грудня блок ухвалив дев’ятий пакет санкцій. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що Україна вітає ухвалення Євросоюзом нового пакета санкцій, але тиск на Росію можливо посилювати ще більше

"Ухвалений 16 грудня 9 пакет санкцій ЄС проти Росії має низку недоліків, і ми відверто про них говорили. Зокрема, ми продовжуємо категорично виступати проти будь-яких винятків із санкційного режиму", - зазначив він. 

У прем’єра Угорщини Орбана хочуть оцінки впливу санкцій ЄС проти Росії, перш ніж запроваджувати нові, а МЗС Чехії створює спеціальний відділ з антиросійських санкцій.

Проблемний єврозакон

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий парламентом законопроєкт №7662 про "удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду", попри те, що цю редакцію критикували громадські експерти і вона суперечить оновленому висновку Венеційської комісії. 

Вчора ввечрі стало відомо, що "Венеційка" рекомендує змінити євроінтеграційний законопроєкт про Конституційний суд України в редакції, яку підтримують експерти.

У висновку експерти Ради Європи вказують, що в Дорадчу групу експертів (ДГЕ), яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з-поміж незалежних міжнародних експертів.

Ухвалений Верховною Радою 13 грудня законопроєкт наразі передбачає шестеро членів ДГЕ, з яких троє є незалежними експертами, а решта призначаються президентом, Верховною Радою і З’їздом суддів, при чому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо. Сьомий незалежний експерт дозволить нівелювати політичний вплив на комісію, вказують у Фундації DEJURE.

Крім того, рішення ДГЕ мають бути обов’язковими до виконання, тобто кандидат, який не пройшов перевірку, не може за жодних обставин бути призначеним суддею КСУ.

13 грудня український парламент ухвалив законопроєкт про Конституційний суд України на виконання попередньої рекомендації Венеційської комісії.

Експерти просять Захід зупинити закон про КСУ, що суперечить критеріям кандидатства в Євросоюз.

Українські громадські організації та експерти, зокрема, просять Венеційську комісію та інших міжнародних партнерів не делегувати експертів у Дорадчу групу з відбору суддів Конституційного суду, допоки не будуть внесені зміни до закону, які відповідають рекомендаціям комісії.

В Грузії "наїхали" на Україну

Президент України Володимир Зеленський закликав владу Грузії перевести колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі на лікуванні в закордонну клініку.

Пізніше у Грузії заявили, що приїзд Саакашвілі був "спецоперацією" України із втягування Тбілісі у війну.

"Вибуховий подарунок"

В Україні порушили провадження через "вибуховий подарунок" главі поліції Польщі.

Нагадаємо, минулого тижня міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило, що в будівлі Головного управління поліції вибухнув "подарунок з України".

Пізніше стало відомо, що "подарунком" є один із двох гранатометів, який польській стороні передав заступник керівника Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бондар. Шимчик розповів, що гранатомет вибухнув, коли він намагався перемістити їх у своєму кабінеті. Як він зазначив, його запевнили в Україні, що гранатомети використані і безпечні.

Заступника глави ДСНС України Дмитра Бондара відсторонили.

Начальник Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що інцидент із вибухом гранатомета у кабінеті його польського колеги став трагічним непорозумінням.

Розслідування щодо Трампа 

Колишній президент Трамп у понеділок заявив, що рішення комітету Палати представників США з розслідування штурму Капітолія 6 січня 2021 року притягнути до відповідальності його та деяких його соратників за спроби скасувати вибори 2020 року робить його "сильнішим".  

Спеціальний комітет Палати представників США з розслідування штурму Капітолія 6 січня 2021 року в понеділок рекомендував міністерству юстиції висунути чотири кримінальні обвинувачення проти колишнього президента Дональда Трампа.

Як відомо, 6 січня тисячі прихильників Дональда Трампа увірвалися в будівлю Капітолія, де в цей час затверджували результати виборів президента США. Як наслідок, загинули п'ятеро людей включно з поліцейським, а проти сотень були порушені кримінальні справи.

Докладніше про кримінальні справи – у статті журналіста ЄвроПравди Олега Павлюка Конгрес проти Трампа: що загрожує експрезиденту США за роль у штурмі Капітолія.

Серед інших новин дня   

Військово-транспортні літаки Туреччини полетіли з "Борисполя", де перебували з 24 лютого.

Посли ЄС домовилися про безвіз для Косова

Прем'єр-міністр Нідерландів офіційно вибачився за рабовласницьке минуле країни.

Колишня віцепрезидентка Європарламенту зізналася, що знала про сумки з грошима від Катару - ЗМІ.

Президент Естонії підписав закон про освіту естонською мовою.

У Британії представили перші банкноти з портретом короля Чарльза ІІІ.

У Німеччині 97-річну екссекретарку концтабору визнали винною у співучасті у вбивстві понад 10 тисяч осіб.

Італійська поліція на подарованому Lamborghini доправила донорські нирки пацієнтам.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: