ЄК схвалила приєднання Литви до єврозони, відкинувши інших претендентів

Середа, 4 червня 2014, 16:50 — Анастасія Власенко
zn.ua

Сьогодні Європейська комісія оприлюднила свій Звіт про відповідність 2014, який оцінює готовність восьми держав-членів ЄС приєднатися до єдиної валюти. Ці країни домоглися різного прогресу на шляху до запровадження євро. Лише Литва виділяється з цієї групи, оскільки саме вона відповідає критеріям зближення з єврозоною.

Комісія, таким чином, запропонувала Раді міністрів ЄС розглянути можливість переходу Литви на євро вже з 1 січня 2015 р. Рада прийме остаточне рішення з цього питання у другій половині липня, після того, як керівники держав і урядів ЄС обговорять це питання 26-27 червня в Європейській Раді, а Європейський парламент оприлюднить свою думку з цього приводу.

Оллі Рен, віце-президент Єврокомісії, котрий також є комісаром з економічних та валютних питань і євро, розсипався в компліментах до Вільнюса. "Готовність Литви перейти на євро відображає давню підтримку податково-бюджетної політики та економічних реформ. Імпульс реформ, який був викликаний вступом Литви до ЄС десять років тому, призвів до вражаючого зростання добробуту литовців: ВВП на душу населення зріс з 35% середнього показника по ЄС в 1995 році до прогнозованих 78% в 2015 році", - заявив комісар.

"Економічний і валютний союз залишається привабливим співтовариством. - переконаний Олі Рен. - Єврозона сьогодні має більш ефективну координацію економічної політики і, починаючи з цього року, банківський союз. Завдяки зусиллям останніх п'яти років, цей корабель набагато краще пристосований для навігації в бурхливому морі, ніж був на момент початку кризи. Литва готова брати участь у всьому цьому"

Але найбільший подив викликає не те, що Литва отримала підтримкю Єврокомісії.

Дивує те, що оцінка литовської економіки виявилася вищою, аніж польської та шведської.

Жодна із семи інших держав-членів (Болгарія, Чехія, Хорватія, Угорщина, Польща, Румунія та Швеція), що проходили дану оцінку, не відповідає всім без винятку критеріям переходу на євро. Ситуація в цих економіках буде проаналізована ще раз - через два роки.

Варто зазначити, що оцінка спроможності країн перейти на євро оцінювалась відповідно до п’яти критеріїв, а саме інфляції, рівнів боргу та дефіциту, стабільності курсу валют, довгострокових процентних ставок та якісних критеріїв.

Середній рівень інфляції в Литві протягом 12 місяців (до квітня 2014) становив 0,6%, що значно нижче еталонного значення 1,7% за той же місяць, і, ймовірно, ще довго залишиться нижче еталонного значення. До інших країн, що задовольняють критерій інфляції, належить Болгарія, Чехія, Хорватія, Угорщина, Польща та Швеція. Румунія не задовольняє даний критерій.

У Литві дефіцит державного бюджету знизився з 5,5% ВВП в 2011 році до 2,1% ВВП в 2013 році і, згідно до прогнозів, залишиться на рівні 2,1% в 2014 році (відповідно до економічного прогнозування Єврокомісії навесні 2014). Загальний державний борг склав 39,4% ВВП на кінець 2013 року, тобто був значно нижчим за Маастрихтські обмеження (60% ВВП).

Інші країни, що задовольняють цей критерій, - Болгарія, Угорщина, Румунія і Швеція.

Згідно Механізму курсу валют II (ERM II), курс валют в державах-членах, котрі не належать до єврозони,  не є фіксованим відносно до євро, але коливання допускається тільки в межах встановлених лімітів (+ / -15 % від центрального курсу). Литва є членом ERM II з 28 червня 2004 року.

За останні два роки Литовський літ ні разу не відхилився від центрального курсу ERM II.

Жодна інша країна на даний час не задовольняє цей критерій, оскільки інші проаналізовані країни-члени не належать до ERM II.

Середня довгострокова процентна ставка Литви протягом року до квітня 2014 склала 3,6%, що значно нижче еталонного значення 6,2 %. Спреди по відношенню до довгострокових еталонних облігацій єврозони помітно знизилися з 2010 до дуже низького рівня, що відображає надійну впевненість ринку в Литві.

Всі інші країни також відповідають цьому критерію.

Були розглянуті також інші фактори, такі як баланс розробок платежів та інтеграція ринків продуктів, робочої сили і фінансів. Зовнішній баланс Литви суттєво регулювався в останні роки, підтримувався за рахунок поліпшення його зовнішньої конкурентоспроможності. Економіка Литви добре інтегрована в економіку ЄС через торгівельні зв'язки та ринок праці, а це, в свою чергу, гарантує значні обсяги прямих іноземних інвестицій. Інтеграція внутрішнього фінансового сектора у фінансову систему ЄС є суттєвою, в основному за рахунок високого рівня іноземної власності банківської системи.

Нарешті, законодавство Литви в монетарній області повністю сумісне з законодавством ЄС.

Серед інших проаналізованих держав-членів, лише законодавство Хорватії також повністю сумісне з законодавством ЄС.

Оцінка Комісії доповнюється доповіддю про відповідність Європейського центрального банку (ЄЦБ), котра також була опублікована сьогодні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.