Нестерпна легкість бізнесу

Середа, 29 жовтня 2014, 08:30 — Юрій Панченко, Європейська правда
www.en.polska.pl

Умови ведення бізнесу в Україні поступово покращуються. Принаймні, такого висновку дійшли експерти Світового банку.

В їхньому рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2015 Україна досягла суттєвого успіху, піднявшись за рік зі 112-ї сходинки одразу на 96-ту.

Таким чином, Україна нарешті повернулася у першу сотню рейтингу Світового банку – всього в ньому враховані дані 189 країн.

Згідно з дослідженням, найкращі умови ведення бізнесу – у Сінгапурі. До топ-трійки також належать Нова Зеландія та Гонконг (КНР). У топ-10 входять чотири європейські країни: Данія (4), Норвегія (6), Велика Британія (8) та Фінляндія (9). Цікаво, що позиції країн у першій десятці за рік фактично не змінилися. Єдиний виняток – своїми місцями помінялися Велика Британія та Фінляндія. Не змінилися позиції і у хвості рейтингу – його замикають Лівія та Еритрея.

Однак навіть після "покращення" позиція України залишається однією з найгірших серед європейських держав. З країн Європи ми випереджаємо лише Боснію та Герцеговину (107).

Зараз місце України на світовій мапі бізнесу – між Філіппінами (95-те місце) та Багамами (97).

Для порівняння, Польща посідає у рейтингу Doing Business 32-гу сходинку, Румунія – 48-му, а Білорусь – 57-му.

Суттєво кращий підприємницький клімат навіть у авторитарній Росії – за рік РФ піднялася у рейтингу із 64-го на 62-ге місце. Таку високу позицію, втім, можна пояснити відмінністю між буквою закону та реальністю. Експерти СБ аналізують лише ситуацію відповідно до законодавства та підзаконних актів, не враховуючи реальних особливостей реалізації цих норм.

Варто наголосити – для приваблення інвестицій країна, що розвивається, має знаходитися у першій півсотні цього рейтингу. А краще – у топ-30.

Саме таким принципом свого часу керувалася Грузія, яка має найкращий рейтинг серед колишніх радянських республік. Завдяки реформам колишнього президента Михайла Саакашвілі, країна зараз займає 15-те місце у світі за легкістю ведення бізнесу.

Втім, лише рік тому Грузія була на одну сходинку вище. Таке зниження пояснюється не погіршенням бізнес-клімату, а гальмуванням процесу – інші країни просто швидше впроваджують реформи. Це також є уроком для України.

Приклад швидких реформ зараз демонструє сусідня Молдова – наш партнер у програмі Східного партнерства за рік піднявся з 82-ї на 63-тю позицію.

Така позиція у рейтингу свідчить, що Молдова є більш привабливою для інвестування, ніж Україна.

У Світовому банку визнають, що найбільшого успіху Україна досягла у сферах реєстрації прав власності та оподаткування – за цими двома окремими показниками Україна поліпшила свій рейтинг більш ніж на 25 позицій.

Зараз Україна займає 108-ме місце за легкістю сплати податків (хоча донедавна знаходилася на передостанній позиції), а також 59-те – у рейтингу реєстрації прав власності.

Таке зростання варто вітати. Однак його важко назвати здобутком урядової команди, що прийшла до влади після Революції гідності.

Варто відзначити, що зазвичай експерти, які формують рейтинг, беруть до уваги ситуацію, що склалася на початок червня. Однак є виняток – податкова система. Тут враховані лише реформи, які було прийнято минулого року.

Відповідно, зростання України у податковому індексі зовсім не є результатом дій нинішнього уряду.

Як зазначають у Світовому банку, досягти цього зростання дозволило впровадження електронної системи подання і сплати податків на фонд заробітної плати. Як наслідок – кількість податкових платежів було зменшено з 28 до 5, а час, затрачений на сплату податків, скоротився з 390 до 350 годин.

За низкою позицій Україна продовжує знаходитися серед аутсайдерів. Насамперед це стосується легкості підключення бізнесу до електроенергії, де Україна займає непочесне 185-те місце.

Зокрема, підключення підприємства до електричної мережі в столиці України Києві триває в середньому 277 днів, що є одним із найгірших показників у світі.

Також в Україні завеликі витрати коштів і часу на здійснення імпорту та експорту – вони є одними з найвищих у регіоні.

Наприклад, експорт стандартного контейнера за кордон у нас коштуватиме підприємцю $1880, тоді як в Албанії ця операція коштує лише $745.

Як результат – країна займає 154-те місце за легкістю міжнародної торгівлі. Ця проблема стає особливо болісною, якщо згадати, що основним фактором, що може сприяти відновленню економічного зростання, є відкриття ринку ЄС. Однак українські бюрократичні складності часто зводять нанівець такі можливості.

Ще одна проблема – 142-ге місце за легкістю врегулювання суперечок. І це – лише враховуючи ідеальну ситуацію, відповідно до букви закону. В свою чергу підприємці можуть багато цікавого розповісти про перебіг судочинства в Україні.

Відносно добрі рейтинги України за статтями "започаткування бізнесу" (76-те місце, всі процедури займають 21 день), "отримання дозволів на будівництво" (70-те місце, 64 дні), а також укладання контрактів (43-тє місце).

За однією позицією Україна знаходиться серед лідерів дерегуляції. Країна займає 17-те місце за легкістю отримання кредитів.

Втім, не слід особливо цьому радіти. Варто нагадати, що рейтинг не враховує розмір кредитної ставки, яка є однією з найбільших в Європі. Саме тому така лідерська позиція жодним чином не може радувати бізнес.

І вже точно не може тішити, що обіцяні урядом реформи та наближення умов бізнесу до європейських так і залишилися порожніми обіцянками.

У нового уряду, що незабаром буде призначений, є достатньо часу для прийняття рішень, які сприятимуть подальшому зростанню України у рейтингу Doing Business.

Однак збереження нинішніх темпів реформування призведе до того, що у новому рейтингу Україна продемонструє поступове сповзання донизу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.