Від паперу до тачскріну. Чому в США неможливо підтасувати результати голосування

Понеділок, 7 листопада 2016, 16:00 — Роман Свердан, "ЦИФРА"
Фото CNBC.com

Для будь-яких виборів важливою є довіра громадян до виборчих процедур. Після подій у Флориді під час президентських виборів 2000 року в США багато американців засумнівалися в точності підрахунку голосів і, відповідно, у результатах виборів.

Причиною були машини для голосування з використанням перфокарт – Votomatic System, які виявилися ненадійними.

При підрахунку машина пошкоджувала отвори перфорації, що суттєво ускладнювало процес перерахунку, якщо в цьому виникала потреба. Машини не враховували бюлетені з незначними вм'ятинами, неповністю проколотими чи пошкодженими отворами перфорації. А так звані "бюлетені-метелики" заплутували виборця – той не знав, де саме ставити відмітку за бажаного кандидата.

Усе це разом і стало причиною підозр щодо невідповідності результатів. Ситуацію добре показано у кінострічці "Перерахунок" з Кевіном Спейсі у головній ролі.

Як Сполучені Штати відреагували на цей виклик?

Чи відбулися за останні 16 років зміни, які б дозволили говорити про неможливість повторення подібної ситуації? Тим більше, що у цьогорічній президентській виборчій кампанії постійно лунають заяви про можливість масових порушень і фальсифікацій.

Вибори 2000 року призвели до загальнонаціональної виборчої реформи. Згідно з підписаним 2002 року Help America Vote Act (HAVA), усі старі машини для голосування повністю замінили сучасним цифровим обладнанням.

Нинішні DRE (Direct Recording Electronic) забезпечують значно більші можливості. Сенсорні екрани, пряме записування та зберігання голосу виборця на цифровому носії, попередження про помилку при заповненні бюлетеня та інші вдосконалення швидко стали широко задіювати у виборчих процесах.

За допомогою відкритих даних ми вирішили візуалізувати використання різних типів технологій голосування у США.

На карті показано розбивку штатів на адміністративно-територіальні одиниці – каунті (по-нашому - округи). Кожен з них позначено певним кольором відповідно до типу виборчої технології, яка застосовується в ньому на виборах 2016 року.

Як Америка голосує на президентських виборах по кожному каунті. Жовтий колір – паперові бюлетені, червоний – електронне голосування, зелений – змішана система голосування

 Як Америка голосує на президентських виборах по кожному каунті. Жовтий колір – паперові бюлетені, червоний – електронне голосування, зелений – змішана система голосування

Усі каунті систематизовано у три основні групи за типом використовуваної технології.

Перша група (жовті відтінки) передбачає використання паперового бюлетеня. Друга (червоні відтінки) – повністю електронне голосування. До третьої групи (зелені відтінки) увійшли ті каунті, де використовують два перші типи технологій одночасно, залежно від виборчої дільниці.

У групі з використання паперових бюлетенів окремо виділено штати та округи, в яких виборці голосують виключно поштою.

Однак в обох цих випадках для підрахунку бюлетенів і встановлення результатів голосування використовують спеціальні електронні машини. Тому "паперовим" голосуванням цю технологію можна назвати умовно, оскільки паперові бюлетені все ж підраховують не руками, а технікою.

Друга група (червоні кольори) – округи, в яких виборець голосує виключно електронним шляхом.

При цьому йому не потрібно робити жодних заповнень чи позначень. Достатньо обрати потрібних кандидатів на сенсорному екрані та підтвердити свій вибір. Після цих нескладних дій машина друкує результат на папері, щоб виборець міг переконатися у правильності фіксації свого вибору.

Принциповою відмінністю між двома описаними типами технологій є лише процес голосування. В одному випадку виборець заповнює паперовий бюлетень, який пізніше опрацьовує машина, в іншому – "електронний" бюлетень, який не передбачає паперового носія.

Третя група (зелені кольори) – каунті, в яких одночасно використовують і умовно "паперове", і повністю електронне голосування.

Умовно "паперове" голосування

Отже, частина виборців голосує, як у старі добрі часи – за допомогою паперового бюлетеня. Існує два базових способи його заповнення:

  • біля імені кожного кандидата нанесено пунктирну стрілку. Вибір здійснюється шляхом сполучення відповідної стрілки навпроти бажаного кандидата;
  • шляхом замальовування овалу біля імені кандидата, за якого виборець бажає віддати свій голос.

Після того, як вибір зроблено, виборець вставляє бюлетень у сканер-машину, що розпізнає всі відмітки.

У разі помилки, або якщо виборець проголосував за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено – машина видає звуковий сигнал та текстове повідомлення про це. У такому випадку виборець може або переголосувати, взявши новий бюлетень, або натиснути кнопку підтвердження, після чого система прийме бюлетень з помилками.

Якщо виборець обирає переголосування, машина повертає бюлетень, попередньо поставивши на ньому спеціальну відмітку про помилку та її короткий опис.

Процедура повторюється, доки система не прийме бюлетень.

У випадку підтвердження виборцем бюлетеня з помилкою голосування може бути зараховане частково або відхилене повністю, залежно від типу помилки.

Найпоширенішим типом обладнання, який охоплює фактично всю першу технологічну групу, є так звані Ballot/Optical Scan System (PB/OSS). Такі машини не оснащені екраном для додаткового перегляду заповненого бюлетеня, тому виборець не може ще раз перевірити свої позначки.

Після того, як система приймає бюлетень, він потрапляє у спеціальний, схожий на сейф контейнер. Інформація про відмітки записується у пам'ять машини.

Без урахування тих каунті, які використовують змішане обладнання для голосування, PB/OSS застосовують у 1721 каунті – а це більше 50% від усіх.

Приклад такої машини наведено на фото нижче.

Premier/Diebold (Dominion) AccuVote OS. Фото Verified Voting 

 Перевагою таких машин є:

– можливість бачити весь бюлетень одночасно;
– можливість виправити помилки й уникнути помилкового голосування за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено;
– паперове підтвердження здійсненого вибору;
– активуються безпосередньо виборцем.

Є й недоліки:

– не попереджають про недостатню кількість вибраних кандидатів (якщо потрібно обрати кількох);
– не мають можливості попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору.

"Електронне" голосування

Для "електронного" голосування використовують так звані Direct Recording Electronic машини. Більш сучасні версії DRE оснащені сенсорним екраном і використовують у 923 каунті.

Ці машини пропонують виборцеві альтернативний підхід до волевиявлення. Перед початком голосування така машина активується працівником комісії за допомогою спеціальної карти чи коду. Усе, що потрібно зробити виборцеві – це торкнутись прізвища обраного кандидата на екрані й натиснути кнопку підтвердження вибору.

Якщо у процесі голосування потрібно віддати голос за кількох кандидатів, такі машини пропонуватимуть зробити це відразу після підтвердження першого вибору.

Коли процес голосування завершено, результат опрацьовується, і на розміщеному поруч спеціальному принтері друкується так званий чек – заповнений машиною бюлетень.

Такий принтер, він же VVPAT (Voter Verified Paper Audit Trail Printers), використовують як допоміжне обладнання для:

  • забезпечення додаткової перевірки правильності роботи машини при кожному здійсненому виборі. Проголосувавши, виборець бачить надруковану копію свого бюлетеня і може підтвердити правильність його заповнення. У разі потреби результат можна скасувати й переголосувати;
  • друку паперового чеку (бюлетеня), який дає можливість перерахувати результати вручну, у разі несправності машини чи з будь-яких інших причин.

Значною перевагою використання цих машин є те, що вони дозволяють обирати мову інтерфейсу та, відповідно, тексту бюлетеня. Ця можливість суттєво спрощує процес голосування для неангломовних громадян. Додатковою перевагою є можливість збільшення розміру тексту на екрані.

Такі машини здатні попередити виборця про недостатню кількість обраних кандидатів та не дають змоги проголосувати за більшу кількість кандидатів, ніж дозволено.

Незначним недоліком є те, що в більшості випадків екрани таких машин не дозволяють побачити весь бюлетень одночасно.

Найпоширеніші моделі тачскрін-машин та їх особливості

The Diebold AccuVote-TS

Фото Verified Voting 

 Переваги: 

– дозволяє скасувати вибір і переобрати іншого кандидата, не завершуючи при цьому процес голосування;
– генерує екран попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору.

Недоліки:
– не друкує паперової копії бюлетеня (якщо не доповнена системою VVPAT);
– потребує активації спеціальною картою перед кожним голосуванням.

Avante Vote-Trakker

 

Фото Verified Voting 

Переваги:
– друкує паперову копію бюлетеня (не потребує VVPAT);
– генерує екран попереднього перегляду перед остаточним підтвердженням вибору;
– дозволяє викликати екран попереднього перегляду в будь-який момент;
– не потребує активації перед кожним голосуванням.

Недоліки:
– не дозволяє скасувати вибір і обрати іншого кандидата, не завершуючи при цьому процес голосування.

The Hart InterCivic eSlate 

Фото Verified Voting

 

Найменше популярним та, відповідно, нерозповсюдженим є третій вид машин. За своїм зовнішнім виглядом вони достатньо схожі на попередні і мають приблизно такі ж переваги та недоліки.

Їхньою характерною відмінністю є те, що робота відбувається за допомогою кнопок, розміщених у більшості випадків знизу екрану.

Сам процес голосування ідентичний тому, що й при використанні сенсорних машин – не вимагає заповнення паперового бюлетеня.

Змішане голосування

У 501 каунті на різних дільницях використовують різні типи технологій голосування, які включають використання як паперових бюлетенів, так і тачскрін-машин.

На цьогорічних виборах у США зареєстровано трохи більше 200 мільйонів виборців, які користуватимуться усіма вищезгаданими типами голосування у різних пропорціях.

Так, за допомогою умовно "паперового" зможуть віддати свій голос 92 мільйони виборців, з яких 10 мільйонів голосують виключно поштою.

Трохи більше чверті від усіх виборців – більше 50 мільйонів американців – використовуватимуть тачскрін-машини.

Ще 35 мільйонів зареєстровані в округах, які застосовуватимуть, залежно від дільниці, як умовно "паперове", так і електронне голосування.

Примітка: Вказані цифри відображають дані з кількості зареєстрованих виборців для 3146 каунті. Наведені цифри не містять інформації щодо кількості зареєстрованих виборців у штатах Вермонт, Нью-Гемпшир, Род-Айленд, Коннектикут, Аляска, а також 40 каунті у різних штатах.

Виборча реформа у частині зміни технологій голосування і підрахунку голосів у США триває.

Однак тут варто пам'ятати про федеративний устрій Сполучених Штатів – а отже, і про фактичну неможливість одночасного впровадження таких змін. Процедури обговорюють і погоджують на різних рівнях – на федеральному рівні, на рівні кожного штату та каунті (округу).

Проте, втрачаючи у швидкості, США виграють за рахунок диверсифікованих технологій. Американські фахівці постійно наголошують на практичній неможливості одночасного масового стороннього впливу на систему з метою маніпуляції результатами голосування і виборів.

Для України американський досвід є повчальним і корисним.

Його корисність, однак, полягає не стільки у технологічній площині, скільки у загальній спроможності реагувати на виклики. У цьому випадку – на той, що постав 2000 року у Флориді.

Можливо, це добрий приклад того, що ефективність системи визначається не відсутністю проблем, а здатністю системи швидко і якісно вирішувати проблеми, що виникають?

 

Автор: Роман Свердан,

Моніторингово-аналітична група "ЦИФРА",

США, спеціально для ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.