Україна і Німеччина: перспективи співпраці та партнерства

Середа, 30 вересня 2015, 08:00 — Штефан Штайнляйн, МЗС Німеччини

Якою буде підтримка України з боку Німеччини? Саме це 1-2 жовтня з українськими урядовцями обговорить впливовий німецький десант – в Україну приїдуть керівні посадовці восьми міністерств Федерального уряду Німеччини.

Напередодні цих консультацій "Європейська правда" публікує колонку статс-секретаря Федерального міністерства закордонних справ Німеччини Штефана Штайнляйна, який також увійде до складу потужної урядової делегації.

* * * * *

"Революцією гідності" сотні тисяч українців зробили свій внесок у написання історії. Вони вибороли право не лише на гідне життя, але й на демократичну та успішну державу. Мужність цих людей викликала захоплення в усьому світі.

Відтоді минуло вже майже два роки. Перед Україною стоять великі виклики. Були розпочаті глибокі реформи.

Проте їхнє здійснення потребує часу. Не всі ейфорійні очікування втілилися в життя. Конфлікт на Донбасі та анексія Криму всупереч міжнародному праву стали значним тягарем для економіки та суспільства України.

Але незважаючи на рецесію, можна розпізнати перші ознаки стабілізації, що надихає йти наміченим шляхом.

Ще необхідні реформи у сфері державного управління та в судовій системі. Потрібно також надолужувати зволікання в економічному та соціальному законодавстві, які мали місце протягом понад двох десятиліть від здобуття незалежності.

За підтримки громадянського суспільства уряд України започаткував амбітний курс реформ. Боротьба з корупцією, побудова нової судової системи та поліції на засадах правової держави, створення прогнозованих рамкових умов для бізнесу та зміцнення громад є серцевиною цих реформ.

Німеччина твердо стоїть на боці України. Ми хочемо бути надійним і солідарним партнером для людей в Україні. Німеччина активно діє у напрямку мирного врегулюванню конфлікту на Донбасі. Постраждалим від конфлікту та сотням тисяч вимушених переселенців ми надаємо гуманітарну допомогу.

Але насамперед ми підтримуємо Україну у здійсненні конче необхідних реформ.

У 2015 році Німеччина виділяє загалом близько 700 млн євро у вигляді кредитів і грантів. Це один із найбільших пакетів співробітництва з усіх тих, які Німеччина взагалі має з іншими країнами.

Пріоритети нашої підтримки орієнтуються на ключові напрями процесу реформ. Йдеться про надання поштовху економіці, адже лише потужна економіка спроможна створювати добробут.

Ми підтримуємо курси підвищення кваліфікації та перепідготовки фахівців і керівників, аби зробити українські підприємства конкурентоспроможнішими. Ми пропонуємо фінансування для підтримки структурних перетворень у депресивних регіонах і вигідні кредити для сприяння розвитку малих і середніх підприємств.

Йдеться також про модернізацію системи державного управління, щоби послуги громадянам надавалися швидше і без корупції. Ми підтримуємо соціальні заклади, щоб лікарні, школи і дитячі садки змогли поліпшити надання своїх послуг людям.

Мова йде про модернізацію інфраструктури України, про ефективніше енерговикористання та освоєння альтернативних джерел енергії. Наприклад, у Львові за німецької підтримки завдяки комплексній модернізації централізованого теплопостачання з'явиться "зелене місто" як модель для всієї країни.

Поряд з підтримкою реформ ми прагнемо зближення наших суспільств.

Наразі існують уже біля 60 партнерств між німецькими та українськими містами. У 8,5 тисячах шкіл в Україні викладається німецька мова. До одного мільйона українців вивчає мову Ґете.

Водночас у Ґрайфсвальдському університеті є унікальна в масштабах усієї Європи пропозиція студій з україністики, яку ми хочемо зберігати і розвивати.

На майбутнє ми плануємо ще більше стипендіальних програм для українських студентів та розширення програми стипендій для випускників, а також тих молодих людей, які щойно розпочали свою професійну діяльність, у співпраці з німецькими діловими колами.

Разом з Польщею та Україною ми хочемо розширювати молодіжні обміни для поглиблення наших відносин.

Важливо також і надалі інтенсифікувати наші економічні відносини та поліпшувати умови для торгівлі й інвестування. 23 жовтня Федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк відкриють у Берліні німецько-українську інвестиційну конференцію.

Звичайно, деякі рамкові умови в економічній сфері потребують ґрунтовного покращення. Але ми переконані, що економічні відносини між нашими країнами мають великий потенціал.

Нашою спільною візією є вільна й заможна Україна. Україна, яка має тісні стосунки з Європейським союзом та Німеччиною. Україна, що живе у мирі зі своїми сусідами.

За ці ідеали українці два роки тому вийшли на Майдан. І ми хочемо разом з вами виступати за це. Саме тому Німеччина пропонує Україні своє партнерство.

 

Автор: Штефан Штайнляйн,

статс-секретар Федерального міністерства закордонних справ Німеччини

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.