ЄС не може дозволити собі забути про кризу в Україні

Четвер, 17 березня 2016, 09:50 — Христос Стиліанідес, єврокомісар
Фото ec.europa.eu

Нині я відвідую Україну втретє з того часу, як понад рік тому зайняв посаду європейського комісара з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях. Моя нинішня подорож на схід України припадає на час, коли

страждання людей у цьому регіоні випало з центру уваги міжнародних медіа.

Однак ми не можемо собі дозволити, аби про кризу в Україні забули.

Гуманітарна ситуація залишається важкою. Понад 3 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. Хоча з часу підписання Мінських угод минув рік, мир і стабільність на сході країни все ще не відновлено. Сотні тисяч людей і досі страждають від конфлікту, на початку року сталася низка випадків порушення режиму припинення вогню.

Лише перемир’я, якого суворо дотримуються, буде сприятливим задля створення умов для просування у напрямі політичного вирішення конфлікту. Прогрес на політичному та безпековому шляхах відбувається пліч-о-пліч.

Я хочу вкотре наголосити на повній солідарності Євросоюзу з народом України і тими, кого конфлікт зачепив по обидва боки лінії зіткнення. ЄС відданий ідеї підтримувати тему України у міжнародному порядку денному.

Ми збільшуємо нашу допомогу для ураженого населення за допомогою додаткових 20 мільйонів євро. У такий спосіб з початку кризи загальна сума гуманітарної допомоги, що її надали Євросоюз і його країни-члени, сягнула понад 143 мільйонів євро.

Найбільше гуманітарні потреби відчуваються поблизу лінії зіткнення та на територіях, не контрольованих українською владою.

ЄС вкотре повторює свій заклик до усіх сторін надати безперешкодний доступ для гуманітарних партнерів, аби ті змогли вільно здійснювати свою діяльність на місцях. Попри те, що деяким гуманітарним організаціям було надано дозвіл на відновлення своєї діяльності на територіях, не контрольованих українською владою, їм бракує спроможності задовольнити усі потреби.

Пріоритетним завданням для де-факто "влади" регіону (мається на увазі РДО-ОРЛО. - ЄП) є відповідальність за забезпечення населення первинною допомогою. У зв’язку з цим вкрай важливою є робота Мінської гуманітарної робочої групи; пріоритетом цієї групи має бути доступ населення до гуманітарної допомоги.

Також ми закликаємо сприяти вільному пересуванню цивільних осіб між районами, які не контролює українська влада, та рештою території України.

Як завше під час збройних конфліктів, найбільш ураженою групою населення є діти. Конфлікт серйозно зачепив понад півмільйона українських дітей, особливо тих, які проживають на територіях, які не контролює українська влада, та у районах, що розташовані поряд з лінією фронту.

Деякі втратили свої життя, декого було травмовано. Багато хто втратив своїх рідних і близьких, але ще більше не можуть відвідувати школи. Тисячі стали свідками речей, які ніколи не повинна бачити жодна дитина. Одне втрачене дитинство – це вже забагато.   

Саме через це я приділяю особливу увагу потребам дітей під час будь-якого конфлікту. Я відвідаю один з фінансованих Євросоюзом проектів, який підтримує освіту для дітей, уражених кризою.

Завдяки проекту діти отримують доступ до навчання та психологічної підтримки для подолання травм, викликаних війною. Освіта – це щит для уразливих дітей.

Однак самої лише гуманітарної допомоги буде недостатньо.

У довготривалій перспективі для допомоги 1,5 мільйонам переміщених осіб потрібні будуть додаткові заходи; вони необхідні для сприяння соціально-економічному розвитку, а також заради збереження надії на краще майбутнє.

Українські політичні сили повинні й надалі зосереджувати зусилля на процесі реформ задля подальшої підтримки з боку українських громадян та міжнародної спільноти.

У часи, коли Євросоюз і міжнародна спільнота мають реагувати на безпрецедентне зростання труднощів, пов’язаних із надзвичайними ситуаціями гуманітарного характеру – починаючи з кризи біженців, – ЄС не може закрити очі на те, що відбувається у Східній Україні.    

 

Автор: Христос Стиліанідес,

європейський комісар
з гуманітарної допомоги та управління у кризових ситуаціях

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: