Євросоюз розпочинає оцінку виконання Києвом другого етапу безвізового діалогу

Понеділок, 23 червня 2014, 16:28

Рада Євросоюзу  у закордонних справах своїм рішенням підтвердила рішення Єврокомісії про те, що Україна завершила виконання першого етапу Плану дій щодо візової лібералізації (ПДВЛ). Окрім того, ЄС вже ближчим має розпочати оцінку прогресу , що його досягла Україна у виконанні другого етапу ПДВЛ.

Як неодноразово зазначали українські та європейські посадовці, у разі успішного виконання другого етапу громадяни України мають отримати право на безвізові поїздки до країн-учасниць Шенгенської угоди.

 "ЄС лишається прибічником розширення міжлюдських контактів між громадянами України та ЄС. Україна виконала всі без винятку індикатори першого етапу ПДВЛ. Рада ЄС вирішила розпочати оцінку виконання індикаторів, що стосуються другої фази плану", - йдеться у висновках Ради ЄС, поширених в понеділок по завершенню засідання.

Між тим, рішення Ради міністрів закордонних справ свідчить, що автоматизму у наданні безвізового режиму Україні може й не бути.

Рада ЄС окремо доручила Єврокомісії  якомога швидше надати "оцінку можливого міграційного впливу та впливу у сфері безпеки" в разі скасування віз для українців.

Як відомо, посол ЄС в Україні Ян Томбінський прогнозував скасування віз для Українців наприкінці 2014 або на початку 2015 року.  Експерти значно більш скептичні у оцінках та очікують, що Київ зможе виконати ПДВЛ не раніше аніж в кінці 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.