Україна поставить до ЄС 20 тис. тонн цукру до 1 листопада

Четвер, 26 червня 2014, 17:32

В Національній асоціації цукровиробників "Укрцукор" очікують, що Україна скористається наданими Євросоюзом до 1 листопада тарифними квотами на поставки бурякового цукру в обсязі 20 тис. т, хоча поки експорт не почався, передає Інтерфакс.

"Ми готуємося до цього у вересні-жовтні", - сказав голова правління асоціації Микола Ярчук, пояснивши, що заводи планують розпочати поставки вже в новому виробничому сезоні.

За словами Ярчука, вироблений в поточному 2013/2014 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) цукор розрахований для споживання на внутрішньому ринку.

Як повідомлялося з посиланням на дані "Укрцукру", виробництво цього продукту в поточному сезоні скоротилося в 1,8 рази в порівнянні з попереднім - до 1,2 млн тонн.

Микола Ярчук вважає, що Україні слід відстоювати збільшення квоти на постачання українського бурякового цукру в режимі вільної торгівлі з Євросоюзом хоча б до 300 тис. т на рік, а на даному етапі українським цукровиробникам треба налагодити зв'язки з європейськими партнерами.

Крім цього, глава асоціації повідомив, що квоту "А" (цукор для внутрішнього ринку) в обсязі 1 811 000 т на 2014/2015 МР розділили 58 цукрових заводів. У той же час експерт зазначив, що через невизначену ситуацію з поставками газу є ймовірність, що не всі з цих підприємств працюватимуть.

За даними Мінагропроду, цукровим буряком у 2014 році засіяно 333 тис. га, що на 13% більше, ніж у 2013 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.