Меркель бачить голову МВФ новим президентом Єврокомісії

Середа, 4 червня 2014, 10:35

Канцлер Німеччини Ангела Меркель спитала Францію, чи хотіла б та висунути голову Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард на пост президента Європейської Комісії, повідомляє EurActive.

Про це Меркель поцікавилась у приватній бесіді з президентом Франції Франсуа Олландом зразу після виборів до Європейського парламенту, однак відомо про це стало тільки зараз.

"Меркель підняла це питання в приватній розмові з Олландом, котрий, хоч і не прийняв остаточне рішення стосовно можливої кандидатури, однак зазначив,  що для Європи було б погано втратити посаду голови МВФ", повідомило джерело EurActive.

Неприхильність Олланда до кандидатури Лагард підтвердило ще одне джерело, зазначивши, що існує низька вірогідність того, що президент-соціаліст підтримає представницю правоцентристської опозиції.

Канцлер визнала, що Юнкер, про можливе призначення котрого повідомлялося раніше,  не зможе отримати достатню підтримку серед лідерів ЄС для забезпечення свого призначення, а тому необхідно шукати інших кандидатів.  Варто зазначити, Юнкер являє собою той політичний клас, який спричинив відчуження багатьох виборців в Європі і зіграв на руку євроскептичним партіям.

В свою чергу британська сторона, котра раніше заявляла про можливий вихід Великоританії з ЄС у випадку призначенню Юнкера на посаду президента Єврокомісії, зазначила,що Крістін Лагард була б цілком прийнятною альтернативою, так само, як і прем’єр-міністр Данії Хелле Торнінг-Шмідт. Деякі британські ЗМІ вже розпочали кампанію по просуванню кандидатури Лагард.

Тим не менш, сама Лагард про свої наміри стати президентом Єврокомісії поки не повідомляла. У Вашингтоні прес -секретар МВФ Конні Лотц сказав: "Як мадам Лагард неодноразово заявила, що вона зосереджена на роботі в МВФ і має намір завершити свій термін керуючого директора".

Лагард, котра була міністром фінансів при президенті Ніколя Саркозі, стала головою МВФ у 2011 році, в самий розпал боргової кризи в єврозоні, прийшовши на зміну опальному французькому політику Домініку Стросс-Кану. До того, як піти в французьку політику, Лагард очолювала велику американську юридичну фірму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: