Юнкер стане Президентом Єврокомісії, незважаючи на британську опозицію - Меркель

Вівторок, 3 червня 2014, 11:29

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона сподівається на "необхідну більшість" і "високий рівень консенсусу" серед колег-лідерів ЄС в ході призначення Жана-Клода Юнкера на посаду наступного Президента Європейської комісії. Це передбачає, що вона буде наполягати на своєму, незважаючи британську супротив цьому рішенню, оскільки Великобританії сама не може блокувати призначення Юнкера.

В понеділок (2 червня) Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що вона тиснула на колег-лідерів ЄС, намагаючись переконати їх підтримати призначення Жана-Клода Юнкера на пост Президента Європейської комісії.

Виступаючи на прес-конференції під час візиту прем'єр-міністра Грузії, Меркель підкреслила, що Юнкер, колишній прем'єр-міністр Люксембургу, може бути схвалений Європейською Радою, до якої входять всі 28 лідерів країн-членів ЄС,  "кваліфікованою більшістю".

 "У всіх переговорах я намагаюсь забезпечити Жану-Клоду Юнкеру необхідну більшість в Раді", сказала Меркель.

"Я також працюю над тим, щоб це рішення, навіть якщо воно є спірним - а ви знаєте, що необхідна більшість  -  це кваліфікована більшість – було прийняте у європейському дусі, а європейським духом я називаю роботу над досягненням найвищого рівня консенсусу".

Меркель, чия партія (ХДС ) належить до ЄНП, поставила  під сумнів власну прихильність до Юнкера минулого тижня, коли на прес - конференції в Брюсселі заявила, що робота Президента Єврокомісія може виконуватися і іншими кандидатами.

Як повідомлялося раніше, категорично проти призначення Юнкра виступав прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, котрий пригрозив виходом Сполученого Королівства з ЄС, у випадку, якщо призначення матиме місце.

"Мені не байдуже, буде Великобританія у складі ЄС чи ні", сказала Меркель учора. "Більше того, нам треба докласти усіх зусиль, навіть якщо це вимагає суперечливих рішень, аби забезпечити присутність цього  європейського духу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.