В Європі розкритикували «соціальні показники» Єврокомісії

Середа, 4 червня 2014, 12:55

 Рекомендації Європейської комісії по соціальним справам та політиці зайнятості в країнах ЄС були піддані нищівній критиці.

Вперше за історію свого існування рекомендації Єврокомісії країнам-членам ЄС містили окремий розділ про "соціальні показники", такі як безробіття, соціальна ізоляція і бідність.

Єврокомісар із соціальних питань та зайнятості Ласло Андор, наголосив на тому, що рекомендації не повинні обмежуватися фіскальною політикою і покращенням конкурентоспроможності.

"Одна з найбільших проблем, що стоять перед нами сьогодні, - зростання розбіжностей у рівні зайнятості та загальній соціальній ситуації у різних країнах єврозони. Внаслідок економічної кризи, в деяких країнах- членах ЄС спостерігається зниження наявного доходу домашніх господарств, зростання нерівності, бідності та соціальної ізоляції", зазначив Андор.

Аналіз соціальних показників був зосереджений на п'яти основних критеріях: загальний рівень безробіття, рівень безробіття серед молоді, доходи населення, ризик бідності та нерівність доходів.

Незважаючи на всеохопний аналіз цих сфер, світові ЗМІ вже встигли помітити невідповідності в рекомендаціях Єврокомісії.  Так, британські "трудові контакти на нуль годин", котрі раніше критикувалися Комісією, у  директиві згадані не були.

Подібним чином, незрозумілою ситуація є і з мінімальною заробітною платою у Франції.  "Мінімальна заробітна плата у Франції забезпечує найбільшу купівельну спроможність у ЄС. Отже, рівень мінімальної заробітної плати повинен і надалі підтримуватися таким чином, щоб розвивати конкуренцію і створювати нові робочі місця", говориться в рекомендаціях Єврокомісії. Такі заяви, у свою чергу, змусили французьких журналістів припустити,що вони були нічим іншим, як "погано завуальованим бажанням знизити мінімальну заробітну плату".

Незважаючи на те, що введення окремих рекомендацій по соціальній політиці радо зустріли неурядові організації та профспілки, більшість з них залишилися розчарованими.

Директор Європейської мережі проти бідності, Барбара Гельферих, зауважила, що, незважаючи на те, що представлені індикатори корисні, Комісія аналізує дані одно- та дворічної давнини, тоді як соціальне відчуження має негайний результат.

Реакція профспілок була ще гіршою. Генеральний секретар Конфедерації європейських профспілок, Бернадет Сугол, заявила: "Для того, щоб забезпечити ріст і уникнути дефляції, Європейська Комісія мусить дозволити збільшення заробітньої плати. Натомість, ці рекомендації закликають до зменшення платні і поширення нерівності". 

"Нічого не було сказано про реальний рівень зарплат у порівнянні з продуктивністю. У Польщі, наприклад, існує величезна прірва між зарплатами і продуктивністю. Рекомендації втратили можливість щось з цим зробити", зазначила вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: