Зниження імпорту газу з Європи пов'язано з закачуванням Угорщиною палива в свої ПСГ - глава НАК "Нафтогаз України"

Четвер, 24 липня 2014, 08:53

Зниження Україною імпорту природного газу з боку країн Європи пов'язано з закачуванням Угорщиною палива в свої підземні сховища (ПСГ), заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві в середу.

Про це в четвер повідомив Інтерфакс.

"Ми сподіваємося, що це падіння реверсних обсягів є тимчасовим, воно сталося через продовження дії деяких державних рішень в Угорщині щодо обсягів газу, які закачуються в підземні сховища", - сказав він.

За його словами, це не є критичним для України, оскільки основні обсяги імпорту з країн Європи планується отримувати з вересня з боку Словаччини. При цьому постачання газу з боку Польщі в Україну залишається на максимально можливому сьогодні рівні (близько 4 млн куб. м на добу - Ред.)

"Це неприємно, ми зараз будемо вирішувати це питання, але це не є критичним, оскільки основні обсяги реверсного газу ми будемо отримувати зі словацького напрямку, який поки що в принципі не працює, і який ми плануємо запустити приблизно у вересні", - додав Коболєв.

Раніше міністр палива і енергетики Юрій Продан повідомив, що Україна відчуває скорочення поставок природного газу з Європи. Міністр уточнив, що пропускна здатність реверсних поставок з Європи становить близько 18 млн куб. м газу, а в даний час проходить 7 млн куб. м.

Як повідомлялося, з початку липня Україна імпортує з боку Угорщини близько 3-3,2 млн куб. м на добу при можливих 15-16 млн куб. м.

З січня 2014 року поставки з Європи було припинено після досягнення домовленостей між "Нафтогазом" і "Газпромом" про ціну на російський газ $268,5 за 1 тис. куб. м, але з квітня цього року ці домовленості не були продовжені.

З 15 квітня 2014 року Україна відновила реверс природного газу з боку Європи. У квітні-червні з боку Польщі та Угорщини було імпортовано близько 0,55 млрд куб. м газу.

Україна в 2013 році імпортувала з Європи 2,132 млрд куб. м природного газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.