"Мінська зустріч" мала відбутися в Астані. Путін відмовився

Вівторок, 26 серпня 2014, 17:26

Переговори про проведення зустрічі в форматі Україна – держави Митного союзу – Євросоюз тривали більше двох тижнів, при цьому за наполяганням російської сторони неодноразово змінювалося місце її проведення.

Про це Європейській правді повідомили поінформовані дипломатичні джерела.

За даними одного зі співрозмовників, варіанти переговорів в Москві та Києві не розглядалися як апріорі нездійсненні. Від початку йшлося про зустріч президентів Путіна та Порошенка "на нейтральній території".

Спершу йшлося про двосторонні переговори, по тому – про багатосторонні.

"Від початку були сигнали про згоду Путіна на нову зустріч в Нормандії, на запрошення президента Франції Оланда. Вже готувалися до неї. Але за кілька днів несподівано Москва відмовилася від своїх слів", - розповів один з дипломатів.

Інше джерело уточнило, що згодом в якості майданчика розглядався Берлін, але також не було знайдено згоди.

Формат за участі президентів країн Митного союзу з’явився за ініціативи Кремля.

На тому етапі було погоджено інше місце зустрічі – столицю Казахстана Астану. За домовленістю, досягненою по дипломатичних каналах, Україна мала забезпечити участь представників ЄС, хоча Брюссель не мав бажання ставати стороною переговорів.

"Погодити це з ЄС було непросто. Але щойно ми це зробили, з Москви надійшла нова позиція – вони вже не хотіли в Астану і поставили умову, що зустріч має відбутися в Мінську і лише у Мінську. Можете уявити реакцію Єврокомісії – адже вони показово утримуються від контактів з владою Білорусі", - розповів один з дипломатів.

Співрозмовник додав, що зараз розглядаються можливість ще однієї зустрічі Порошенко-Путін, яка може відбутися протягом поточного тижня за участі іншого посередника.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.