Грузія отримає на саміті НАТО сигнал та програму "в контексті членства"

Середа, 3 вересня 2014, 19:47

Грузія отримає сигнал про майбутнє членство в НАТО під час вересневого саміту альянсу – про це буде йтися в програмі співпраці, яку ухвалять на зустрічі альянсу в Ньюпорту 4-5 вересня (Уельс, Велика Британія).

Про це заявив на брифінгу представник штаб-квартири НАТО, який попросив не наводити його ім’я, повідомляє з Ньюпорту кореспондент Європейської правди.

"Пакет допомоги для Грузії – дуже широкий. Він включатиме направлення персоналу в Грузію, щоби допомогти міністерству оборони. Грузинські військові об’єкти будуть відкриті для НАТО – для співпраці, для (військових) навчань", - заявив представник альянсу.

За його словами, домовленості включають також зобов’язання грузинської сторони

"Ви також побачите, що Грузія почне частіше, а також більш стабільно брати участь у спільних операціях та активностях НАТО", - зазначив посадовець.

Представник альянсу підкреслив, що це надішле в Грузію певний сигнал щодо можливості її членства в альянсі, без визначення строків та перспектив такого членства

"Під час саміту в Уельсі не буде ухвалено нових рішень для запрошення до НАТО. Однак програма співпраці з Грузією буде позиціонуватися в контексті (можливого майбутнього) членства країни в альянсі", - заявив він.

Як відомо, у 2008 році НАТО розглядало перспективу членства України та Грузії в єдиному пакеті, відмовивши їм у наданні Плану дій щодо членства під тиском Росії. Наразі перспектива членства України в альянсі не розглядається взагалі, Грузії вдалося досягти більшого.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.