ЄС підтвердив: цього року Україна зможе використати два річних обсяги квот

Вівторок, 9 вересня 2014, 18:05

В Єврокомісії підтвердили, що за умови ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС цього року Київ зможе у 2014 році використати два річні обсяги квот.

Про це "Європейській правді" заявив інформований представник ЄК.

Нагадаємо, раніше про таку можливість говорив торговельний представник українського уряду Валерій П’ятницький. За його словами, один річний обсяг квот Україна отримає завдяки односторонньому зниженню мит Євросоюзом (так званий режим автономних торговельних преференцій, діє до 1 листопада).

Другий обсяг безмитної торгівлі Україна зможе використати наприкінці року, в разі ратифікації Угоди про асоціацію. Юридично вважатиметься, що після початку тимчасового застосування УА використання квот обраховуватиметься з нуля, в якості квоти від першого року дії зони вільної торгівлі із ЄС.

Таким чином, у 2015 році обсяг квот будуть розраховуватися відповідно до другого року дії угоді з ЄС.

Досі ЄС офіційно не коментував такі заяви. Однак в коментарі ЄвроПравді представник ЄК зазначив, що Брюссель буде використовувати саме таку систему розрахунків квот.

Також, за його словам, ЄК готова до переговорів з Україною щодо перегляду цих квот. "Ми з розумінням ставимося до такої ініціативи української сторони. Ці квоти встановлювалися давно і вже не відповідають обсягам нашої торгівлі. Зокрема, Україна вже використала річну квоту на експорт кукурудзи та зерна", - зазначає єврочиновник.

Втім, за його словами, Угода про асоціацію допускає, що перегляд квот є неможливим протягом першого року дії Угоди. "Ми наполягатимемо на виконанні цієї норми", - зазначив посадовець.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.