МЗС РФ не помітив зв'язку між агресією і зупинкою безвізового діалогу Росія-ЄС

Середа, 1 жовтня 2014, 14:18

Заступник міністра закордонних справ Росії Олексій Мєшков стверджує, що ЄС ще до подій в Україні хотів зупинити переговори з РФ про скасування візового режиму, а тепер скористався політичними проблемами як приводом для відмови від діалогу з Росією.

Про це Мєшков заявив в інтерв'ю російському державному агентству РІА "Новости".

"Фактично наші європейські партнери цю тему заморозили ще задовго до українських подій... Весь час вигадували якісь нові й нові приводи для того, щоб не починати реальні переговори", - заявив російський дипломат.

Він стверджує, що Росія вже виконала вимоги європейської сторони для скасування віз. "Як ви пам'ятаєте, була розроблена програма спільних кроків щодо руху до безвізового режиму, ця програма нами була повністю виконана. Отже, рішення про заморожування безвізового режиму носило суто політичний характер, тому що вже не було про що говорити", - заявив Мєшков.

"Нам досить відкрито натякали, що поки безвізовий режим не отримають країни так званого Східного партнерства, розраховувати на те, що такий режим буде введений у відносинах з Росією, нереально", - додав він.

Слід зазначити, що заяви заступника глави МЗС РФ багато в чому суперечать реальності.

У грудні 2013 року був оприлюднений звіт ЄС, який свідчить, що Росія не завершила виконання програми спільних кроків. Тоді Москва погодилася з цим, але заявила, що недоробки – не критичні і дозволяють рухатися далі, не чекаючи на виконання першого етапу.

У березні 2014 року, після початку агресії Росії в Криму, Москва підтверджувала, що переговори про скасування віз тривають і просила ЄС не припиняти консультації через дії РФ в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.