В ЄС попереджують росіян про труднощі з отриманням шенгенських віз

Четвер, 16 жовтня 2014, 08:40

Російський закон про персональні дані може створити проблеми з видачею шенгенських віз.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на європейського дипломата.

Він пояснив, що сервери, на яких зберігаються дані про європейські візи громадян Росії, знаходяться на території Європи.

"Якщо російські законодавці хочуть, щоб громадянам було неможливо (отримати шенгенську візу. - Ред.), то це російське рішення. Це не проблеми ЄС", - сказав співрозмовник агентства.

"Якщо дивитися, як цей закон впливає на реальне життя звичайних російських громадян, це, звичайно, викликає питання", - зазначив він.

Співрозмовник агентства висловив думку, що прийнятий у Росії закон не має зв'язку з реальністю XXI століття, жителі якого купують товари в інтернет-магазинах.

При цьому джерело підкреслило, що обговорювати з російською стороною цей закон та його вплив на шенгенську систему даних Євросоюз не планує, хоча в ЄС знають, що документ набере чинності вже з 1 січня 2015 року.

Законопроект про захист персональних даних росіян був прийнятий Держдумою влітку 2014 року. Документ передбачає, що персональні дані росіян, оброблювані через інтернет, можуть зберігатися тільки на території Росії.

Спочатку передбачалося, що закон вступить в силу з 1 вересня 2016 року, однак депутати посунули цей термін на 1 січня 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.