Путін попередив ЄС про можливі проблеми з транзитом газу через Україну

Четвер, 16 жовтня 2014, 09:17

Проблема транзиту газу через Україну залишається, тому потрібна диверсифікація маршрутів постачання.

Про це заявив президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю сербському виданню "Політика", повідомляє Deutsche Welle.

"Що стосується майбутнього експорту російського газу в Європу, то проблема транзиту через територію України залишається. Одне з найбільш очевидних рішень - диверсифікація маршрутів доставки", - сказав він.

Путін згадав два варіанти вирішення ситуації.

"Необхідно розблокувати ситуацію з "Південним потоком", - сказав він. За словами президента Росії, цей проект відчутно вплине на енергетичну безпеку Європи.

Крім того, російська влада розраховує, що "Єврокомісія найближчим часом врегулює, нарешті, питання про використання на повну потужність газопроводу OPAL".

OPAL є продовженням газопроводу "Північний потік" і йде з Німеччини до Чехії.

Єврокомісія і Федеральне мережеве агентство ФРН дозволили "Газпрому" використовувати тільки половину потужностей OPAL, загальна пропускна здатність якого становить 36 млрд кубометрів на рік.

Вирішення питання про 100-відсоткове використання очікувалося на початку березня 2014 року. У зв'язку з подіями в Україні Єврокомісія відклала розгляд цього питання щонайменше до кінця жовтня.

Нагадаємо, питання постачання газу має бути одним із ключових для обговорення під час зустрічі Путіна та Порошенка у Мілані.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.