ЄС КОМПЕНСУЄ ВИТРАТИ в разі затримки з обнуленням мит для України

оновлено документом
Середа, 8 жовтня 2014, 17:04

У разі затримки із ухваленням рішення про торговельні преференцій для України даний документ набуде чинності "заднім числом", з 2 листопада.

Про це "Європейську правду" повідомило джерело в Єврокомісії.

"Будь-які можливі переривання (у застосування пільгового режиму торгівлі) будуть дуже обмежені у часі і, в разі потреби, буде забезпечене їх ретроактивне застосування", - заявив співрозмовник.

Офіційно про таке рішення планується оголосити днями, запевняють в ЄК.

Юридичну підставу для такого режиму дає те, що в рішенні про продовження торговельних пільг зазначена дата початку застосування пільг - 2 листопада. Це підтверджує проект спільного рішення ЄП та Ради ЄС, який опубліковано на сайті Європарламенту.

Як відомо, 1 листопада завершується застосування режиму односторонніх торговельних преференцій для України, в рамках якого ЄС не збирає мита з українських товарів в рамках квот, передбачених Угодою про асоціацію, а Україна – продовжує збирати мита з європейського імпорту.

Однак 8 жовтня стало відомо, що праві та ліві ради спільно заблокували в Європарламенті пришвидшену процедуру затвердження даних домовленостей. Через це могла виникнути пауза у безмитному режимі торгівлі між Україною та ЄС.

Рішення ЄК про "ретроактивне застосування" пільгового режиму означає, що з імпортерів, які ввезуть в ЄС українські товари у "період паузи", також де-факто не стягуватимуться мита, а тим, хто заплатить митний збір, кошти буде повернуто.

Водночас джерело "Європейської правди" в структурах ЄС наголосило, що наразі найімовірнішим є варіант, що ЄП та Рада ЄС встигнуть завершити процедуру вчасно, і їхнє рішення буде опубліковане до 1 листопада, що дозволить продовжити торговельні преференції без переривання і не потребуватиме відшкодування митних зборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.