Кіссінджер: засудження приєднання Криму - фатальна помилка Заходу

Вівторок, 11 листопада 2014, 16:35

Колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер вважає, що Захід зробив помилку, розцінивши анексію Криму Росією як прагнення до світового панування, і розкритикував введення санкцій проти РФ.

Цю думку він висловив в інтерв'ю німецькому журналу Der Spiegel.

За словами Кіссінджера, Крим - це особливий випадок, який не можна порівнювати з вторгненням Гітлера до Чехословаччини.

Росія хотіла презентувати себе як передову країну, відкриту для Заходу і його культури, країну, яка вважає саму себе частиною Заходу. "Путіну було невигідно лише за один тиждень займати Крим і починати війну з Україною. Так навіщо ж він це зробив?" - ставить риторичне питання Кіссінджер.

Європа і США, упевнений колишній глава Держдепартаменту США, "не зрозуміли значення подій, які почалися з переговорів про економічні відносини України та Євросоюзу, а потім вилилися в акції протесту в Києві. Це повинно було стати предметом діалогу з Росією".

"Україна завжди мала особливе значення для Росії. І не зрозуміти це було фатальною помилкою", - констатує він.

Крім цього, Генрі Кіссінджер розкритикував запровадження режиму санкцій щодо Росії.

Обмежувальні заходи, на його думку, "приховують небезпеку того, що в майбутньому великі держави можуть спробувати вжити захисних заходів і почнуть ще сильніше регулювати власний ринок". Аналогічним чином політик ставиться і до персональних санкцій.

"Так, ми публікуємо списки людей, чиї банківські рахунки заморожуються і яким забороняється в'їзд, але що буде потім?" - задається питанням дипломат. Починаючи щось, потрібно завжди пам'ятати про те, чим все закінчиться.

Президент Росії Володимир Путін у свою чергу діє "зі стратегічної слабкості, яку він намагається замаскувати під тактичну силу".

Тим не менш, нам треба пам'ятати про те, що ми потребуємо в Росії для того, щоб вирішувати інші кризи - на зразок сирійської або іранської ядерної проблеми, вважає Кіссінджер: "Цих проблем повинні стати більш пріоритетними, ніж загострення відносин із Кремлем".

При цьому Україна має залишатися незалежною державою, яка було б вправі сама вирішувати, в яких економічних блоках їй брати участь. "Проте про жодне право членства в НАТО не може бути й мови. Ми всі знаємо, що в НАТО не буде єдиної думки на цей рахунок", - зазначив він.

Також дипломат попередив про небезпеку нової холодної війни між Росією і Заходом. "Така небезпека існує, і ми не можемо її ігнорувати, оскільки це стало б трагедією", - підкреслив політик.

Нагадаємо, це не перший випадок, коли відомі в минулому політики роблять заяви в підтримку дій Росії. Одним з найбільш відомих прихильників Путіна є екс-президент Чехії Вацлав Клаус. При цьому чеські ЗМІ вже заявили про фінансові вливання російських компаній в його особисті проекти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.