Молдова побудує газопровід з Румунії і СПГ-термінал, "тікаючи" від "Газпрому"

Вівторок, 11 листопада 2014, 17:42

Молдавія має намір запозичити досвід Литви у плані диверсифікації поставок енергоресурсів та енергетичної безпеки.

Як повідомляє ІА REGNUM, про це заявив віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Адріан Канду на зустрічі з послом Литви в Кишиневі Римантасом Латакасом.

"Ми хочемо перейняти литовську модель диверсифікації енергоресурсів", - сказав Канду. Він також повідомив у цьому контексті про намір молдавських властей продовжити газопровід Ясси-Унгени до Кишинева. У свою чергу, посол Литви висловив готовність "надати в розпорядження Кишинева всю необхідну інформацію".

В даний час Молдова на 100% залежить від поставок російського газу. Румунсько-молдавський газопровід Ясси-Унгени, урочисте відкриття якого відбулося 27 серпня, за оцінкою самого Кишинева, у короткостроковій перспективі може знизити залежність Молдови від російського "блакитного палива" з 100% до 95%.

"Румунський газ" зможуть отримати лише жителі двох прикордонних районів Молдови, однак досі не отримали і невідомо, коли отримають, незважаючи на обіцянку молдавських властей про початок поставок вже з вересня.

Для завершення взаємопідключення газотранспортних мереж Молдавії та Румунії молдавській стороні буде необхідно побудувати компресійні станції і ще один газопровід Унгени-Кишинів.

Загальні витрати на ці проекти становлять близько 200 млн євро, тобто приблизно в 10 разів перевищують вартість газопроводу Ясси-Унгени, при тому, що молдавська сторона не зуміла знайти грошей на покриття будівництва навіть своєї ділянки цього газопроводу, звернувшись за допомогою до Румунії і фондів Євросоюзу.

При цьому ЄС, на допомогу якого розраховував Кишинів, вже заявив, що готовий взяти на себе лише 5% необхідних витрат по створенню інфраструктури для доставки "румунського газу" в Кишинів.

Молдовська влада тим часом повідомили про наявність у них енергетичного Плану "Б" і ведуть переговори про можливість поставок зрідженого газу з США. Крім того, міністр економіки Молдови Адріан Канду в середині жовтня повідомив про намір Кишинева за фінансової підтримки західних партнерів побудувати в районі порту Джурджулешти на Дунаї термінал для скрапленого газу та підземне газосховище.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.