Молдова почне імпортувати румунський газ

Вівторок, 24 червня 2014, 10:44

Молдова з 27 серпня почне імпорт газу з Румунії по газопроводу Ясси-Унгени.

Як заявив міністр економіки Молдови Валерій Лазер, на першому етапі новий газогін дозволить республіці покрити 5-10% щорічної потреби у газі. "Незабаром уряд розгляне проекти з транспортування румунського газу з Унген до Кишиніву", - цитує заяву міністра Інтерфакс.

За словами заступника міністра економіки Молдови Тудора Копача, загальні потреби республіки в газі складають 1,5 млрд кубометрів на рік. "Для того щоб покрити всю потребу, румунська система газопроводів повинна бути модернізована, щоб вона могла витримати навантаження. На цю модернізацію (на території Молдови - ЄвроПравда) буде потрібно близько 50-60 млн євро. Ці кошти виділять Європейський банк реконструкції і розвитку та Європейський інвестиційний банк", - сказав Копач. За його словами, з урахуванням модернізації газопроводів на території Румунії вартість проекту зросте майже до 200 млн євро.

Така модернізація дозволить Молдові захиститися від російського газового диктату. Нагадаємо, транзит російського газу в Молдову йде територією України. Двічі – у 2006 та 2009 роках, під час україно-російських газових воєн, призупинялось і газопостачання Молдови.

На даний момент Румунія видобуває 11 млрд кубометрів газу на рік. "У 2013 році це забезпечувало 85% від нашої потреби, а в 2014 році ми помітили, що покриваємо всі 100%. А незабаром, до 2018-2019 років, Румунія стане експортером газу, оскільки почне видобуток вуглеводнів на Чорному морі. Цілком реально, якби за кілька років Румунія забезпечувала Молдову газом, зробивши її незалежною від Росії", - пояснює радник з енергетичної політики прем'єр-міністра Румунії Олександру Сандулеску.

Варто зазначити, що під видобутком вуглеводнів на шельфі Чорного моря мається на увазі буріння на території біля острову Зміїний, що донедавна була об’єктом судової суперечки між Україною та Румунією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.