Проєвропейська коаліція в Грузії - під загрозою розпаду. Кажуть про диктатуру

оновлено
Середа, 5 листопада 2014, 08:41

Коаліція "Грузинська мрія" опинилась під загрозою розпаду після того, як прем’єр-міністр відправив у відставку міністра оборони Іраклі Аласанію.

Про це сказав віце-прем’єр, міністр енергетики Грузії Каха Каладзе, повідомляє Грузия Online.

При цьому віце-прем’єр, міністр енергетики Грузії не виключає, що уряд залишать усі міністри з команди Аласанії, який очолює партію "Наша Грузія – Вільні демократи".

Після повідомлення про звільнення міністра оборони у відставку подав держміністр Грузії у справах європейської та євроатлантичної інтеграції Алексі Петріашвілі. "Це пряма спроба нападу на одне з найуспішніших відомств, яке є ключовою ланкою між Грузією та демократичним євроатлантичним співтовариством", - сказав Петріашвілі, коментуючи рішення прем'єра.

"Наближається диктатура, демократія в небезпеці, я йду у відставку", - підкреслив Петріашвили пізно ввечері у вівторок в прямому ефірі телеканалу "Маестро".

У свою чергу міністр оборони заявив, що нападки з боку прокуратури на його міністерство є нападками на європейську та євроатлантичну інтеграцію країни.

Нагадаємо, відставка міністра оборони стала наслідком тривалого протистояння між відомством і прокуратурою. Зокрема, прокуратура звинувачувала чиновників Міноборони в розкраданні державних коштів.

Одночасно у Грузії виникли проблеми з ратифікацією Угоди про асоціацію. Причиною цього стало кримінальне переслідування опозиції в Грузії. Найбільша в Європарламенті фракція Європейської народної партії, а також група Європейських консерваторів і реформаторів можуть не підтримати ратифікацію угоди про асоціацію Грузії з ЄC через переслідування владою країни своїх політичних опонентів.

Зазначимо, що після відставки двох міністрів в уряді лишаються два міністра з команди глави міноборони – міністр юстиції Тея Цулукіані та міністр закордонних справ Майя Панджинікідзе.

Крім того, Аласанія може вийти з владної коаліції "Грузинська мрія", що призведе до розпаду парламентської більшості.

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив, що політичне протистояння може зашкодити євроінтеграції країни.

"Політичне протистояння створює небезпеку для ефективного функціонування інститутів в країні, а також загрозу для євроатлантичної інтеграції країни і, що головне, для армії, яка є гарантом суверенітету держави", - сказів він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: