Рада Європи: присутність закордонних спецслужб на Майдані досі під питанням

Вівторок, 13 січня 2015, 09:28

Комітет із запобігання тортур (КЗТ) Ради Європи (РЄ) у вівторок 13 січня, за згоди українського уряду, оприлюднив звіт про свої візити до України та переговори з владою в грудні 2013 – лютому 2014 року.

Текст звіту надали "Європейській правді" в секретаріаті РЄ. "Європейська правда" публікує копію документа.

За стандартними процедурами РЄ, тривалий час після складання звіту КЗТ він лишається документом з обмеженим доступом. Звіт оприлюднюється лише за згоди влади держави, про яку йдеться в документі.

КЗТ констатує, що під час декількох візитів та зустрічей з українською владою в період Євромайдану достав докази "умисного негідного поводження із (затриманими) демонстрантами Майдану, яке проводилося з дозволу, за участю або за сприяння посадовців правоохоронних органів".

"В низці випадків серйозність порушень (прав затриманих) була такою, що дозволяє говорити про тортури (щодо учасників Майдану)", - підкреслюють висновки Ради Європи.

"В низці випадків лишилися сірі зони, які є перепоною для повного розуміння ситуації... Особливо це стосується можливої присутності іноземних правоохоронців серед українських сил, що були задіяні (на протидії протестам) в Києві... Українська влада не змогла ані підтвердити, ані спростувати підозри делегації КЗТ", - йдеться у звіті.

Такою самою "сірою зоною" в Раді Європи вважають підтримку владою так званих "тітушок", а також причетність колишньої влади до викрадення та побиття Дмитра Булатова.

Представники КЗТ також наводять свідчення протестувальників-майданівців, яких затримували та били правоохоронці. За словами протестувальників, з якими спілкувалися представники Ради Європи, частина правоохоронців мала яскраво виражений російський акцент, деякі використовували елементи російської уніформи, а один нібито під час побиття сказав затриманому: "Якби ти був у моїй країні, тебе би вже вбили". Водночас, в Раді Європи зазначають, що ці свідчення не дають змоги говорити про присутність російських спецслужб з повним переконанням.

КЗТ РЄ також наводить відповідь українського уряду на запит зі Страсбургу.

Київ не зміг підтвердити чи спростувати наявність закордонних сил, зазначивши, що це потребує подальшого детальнішого розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.