Росія хоче захистити від конкуренції закупівлі держкорпорацій всупереч правилам СОТ

Вівторок, 13 січня 2015, 20:13

Уряд Росії може отримати право встановлювати преференції російським виробникам при закупівлі держкорпорацій.

Відповідний проект федерального закону розробляло Мінекономіки РФ, пише Комерсант.

Як випливає з тексту проекту, пропонується внести поправку, яка дозволить уряду встановлювати "особливості планування і здійснення закупівель найбільших замовників, а також планування і здійснення закупівель при реалізації інвестиційних проектів".

У пояснювальній записці до документа зазначено, що дана зміна дозволить створити преференційні умови для вітчизняних постачальників поза рамками процедур визначення постачальників і, як наслідок, не порушуючи правил СОТ".

Країни-учасники цієї організації зобов'язуються надавати товарам з інших країн-учасників такий же режим, як і товари власного виробництва.

Формулювання, яку пропонує внести Мінекономіки РФ, дійсно не містить слова "преференції" і тому дозволяє формально обійти норми СОТ.

У разі якщо уряд РФ дійсно вирішити надати привілеї російським постачальникам, це може бути зроблено за допомогою тих же заходів, які раніше були запропоновані для процедур міністерських закупівель: введення цінових преференцій та норми, передбачає виключення заявки іноземного постачальника, якщо на лот закупівлі вже претендують два російських виробника.

Заперечення від країн-учасників, швидше за все, надійдуть тільки в тому випадку, якщо інтереси іноземних компаній будуть обмежені у сферах з досить значущим товарообігом.

У прес-службі Мінекономіки РФ заявили, що відомство не зобов'язане повідомляти про розробці внутрішніх нормативних актів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.