У Великій Британії представили першу лампу з графену для масового продажу

Понеділок, 30 березня 2015, 13:48

У Великій Британії представили електричну лампу з ниткою розжарювання, вкритою графеном. Це перший продукт з графена, який надійде у масовий продаж в 2015 році.

Презентація лампи пройшла в новому Інституті графена в Манчестері, повідомляє BBC News.

Нова лампа дає неяскраве світло, споживає на 10% менше електрики (у порівнянні зі звичайними) і не перегорить протягом багатьох років завдяки підвищеній провідності графена.

Коштуватиме лампа з графена приблизно як і стандартна світлодіодна лампа.

Розробили графенову лампу в компанії Graphene Lighting, пов'язану з Манчестерським університетом, де в 2004 році і створили графен - двовимірна модифікація вуглецю товщиною в один атом.

Графен міцніший за сталь, і його вже охрестили "диво-матеріалам" через потенціал використання у різних сферах. За відкриття графену двоє вчених отримали Нобелівську премію з фізики в 2010 році.

 Один із винахідників графену Костянтин Новосьолов (ліворуч)

Британський уряд вже вклав у розвиток Інституту графена 38 млн фунтів, ще 23 млн фунтів вніс Європейський фонд регіонального розвитку.

У роботі над проектами щодо графена висловили зацікавленість 35 компаній зі всього світу. Зокрема, новий матеріал вже використовується в тенісних ракетках і зубних протезах.

Крім того, його планують застосовувати в автомобільній індустрії й авіагалузі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: