США можуть розмістити ракети в Європі для протидії Росії - ЗМІ

П'ятниця, 5 червня 2015, 10:06

США можуть розмістити в Європі ракети для протидії агресії Росії.

Про це повідомляє Associated Press.

Це один з контрзаходів, які в Адміністрації США розглядають серед можливостей щодо протидії Росії у світлі військового втручання Кремля в Україні, анексії Криму та інших дій в Європі і за її межами.

"Дискусія може торкнутися питання поліпшення ядерної зброї для нанесення ударів по цілях на території Росії, хоча прямо про це не говориться", - зазначає видання.

Поки неясно, чи розверне Росія ракети, як цього побоюються США, або ж Вашингтон зробить військовий хід, щоб запобігти розгортанню.

Зараз чиновники адміністрації Барака Обами кажуть, що вони воліють продовжувати діалог з Москвою про виконання зобов'язань за Договором про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (РСМД).

Мова йде про договір 1987 року, який передбачав повну ліквідацію в СРСР і в США ракет середньої і малої дальності (500-5500 км). Влітку минулого року США звинуватила РФ в недотриманні цього договору, Росія висунула зустрічні претензії.

Представники адміністрації і Пентагону використовують розпливчасті терміни "протидії" (counterforce) і "можливості компенсаційного удару" (countervailing strike capabilities), щоб описати два військових варіанти відповіді, мабуть, сподіваючись виграти час для дипломатії.

За даними ЗМІ, під "протидією" мається на увазі можливість наносити удари по ракетам "на місці базування в Росії". Про це на слуханнях у квітні говорив один з помічників глави Пентагону Роберт Шер.

Інший представник Пентагону, Брайан Маккеон, у грудні заявив, що цей варіант передбачає розміщення в Європі ракет наземного базування.

"Протистояння в сфері РСМД вказує на глибину розколу в російсько-американських відносинах і породжує проблеми як для адміністрації Обами, так і для НАТО. Східні члени альянсу піддаються провокаціям, які залишаються без відповіді", - констатує агентство.

Як повідомлялося, Естонія дозволила США будівництво військових об'єктів на своїй території

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.