Будинок Шерлока Холмса належав колишньому зятю Назарбаєва – ЗМІ

Середа, 22 липня 2015, 16:30

Справжнім власником будинку на Бейкер-стріт, 221Б в Лондоні — місця, де проживав герой Артура Конан Дойля геніальний сищик Шерлок Холмс, був покійний зять президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Рахат Алієв.

Про це пише The Independent з посиланням на розслідування організації Global Witness.

Так, автори розслідування з’ясували, що Алієву належала ця будівля, а також ще три дорогих об'єкти нерухомості в Лондоні поблизу Гайд Парку.

 

"Алієв і члени першої родини Казахстану можуть бути причетні до дорогої нерухомості за цією впізнаваною адресою. Це тривожний, хоча і не окремий випадок", - сказали в Global Witness.

Адвокати сім'ї та компанії Алієва, офіційно зареєстрованої на Віргінських островах, заперечують його причетність до володіння цими об'єктами, однак не називають справжнього власника.

Правозахисники попросили британську владу провести офіційне розслідування з приводу того, кому належить будинок-музей Холмса, а також розібратися, чи не пов'язані з кримінальними власниками інші значущі для країни об'єкти нерухомості.

Global Witness зазначає, що британська нерухомість використовується для приховування корупційних доходів та відмивання грошей.

Колишній зять Назарбаєва звинувачувався на батьківщині у вбивстві двох казахстанських банкірів, а також у спробі державного перевороту. Сам Алієв стверджував, що справу проти нього порушено з політичних мотивів. Він кілька років проживав у Австрії, а в червні 2014 року здався місцевій владі.

В лютому 2015 року Алієв був знайдений повішеним в австрійській в'язниці, де чекав екстрадиції до Казахстану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: