Греції встановили дедлайн - 12 липня. Далі - "найгірші наслідки"

Середа, 8 липня 2015, 08:26

Доля Греції в єврозоні вирішуватиметься 12 липня - під час позачергового саміту ЄС.

Про це йдеться в заяві президента Європейської ради Дональда Туска за результатами зустрічі лідерів країн Євросоюзу у вівторок.

"Грецький уряд щонайпізніше в четвер, 9 липня, представить докладно свої пропозиції щодо всеосяжних і конкретних реформ для оцінки трьох інститутів, які потім буде презентовано Єврогрупі", - зауважив він.

"Глави держав і урядів зберуться в неділю, 12 липня", - йдеться в заяві Туска.

Президент Європейської ради підкреслив, що всі сторони відповідальні за "нинішній статус-кво".

"Саме тому я сьогодні закликав усіх лідерів спробувати знайти консенсус, який буде нашим спільним успіхом, за якого не буде переможених або переможців", - відзначив він.

"Якщо цього не станеться, це означатиме кінець переговорів з усіма можливими наслідками, у тому числі "найгірший сценарій", де всі ми втратимо", - підкреслив Туск.

"Неможливість досягти угоди може призвести до банкрутства Греції і неспроможності банківської системи. І напевно, це буде найболючішим для грецького народу", - зауважив він.

"Я не сумніваюся, що це вплине на Європу і в геополітичному сенсі. Якщо у когось виникли ілюзії, що це буде не так, вони наївні", - підсумував Туск. 

"Сувора реальність полягає в тому, що у нас є тільки п'ять днів, щоб знайти остаточну угоду. Досі я уникав говорити про терміни. Але сьогодні я мушу сказати голосно і ясно, що остаточний термін закінчується цього тижня", - наголосив він.

Як відомо, грецька делегація не представила нових пропозицій на  зустрічі міністрів фінансів єврозони в Брюсселі.

Очікується, що Греція подасть новий запит на отримання середньострокового кредиту з Європейського фонду фінансової стабільності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.