Екс-генсек НАТО: час розглянути надання Україні західної зброї

П'ятниця, 11 вересня 2015, 08:19

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен (2009-2014) вважає, що у разі нового порушення перемир'я на Донбасі, Захід має допомогти Україні захистити себе.

Про це він заявив в Києві, під час панельної дискусії на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES).

"Я радий, що за останні 10 днів напруга (на лінії зіткнення) зменшилася. Водночас ясно, що все дуже нестабільне", - зазначив він.

"І я вважаю: якщо перемир’я порушуватиметься, якщо буде ясно, що саме підтримувані Росією сепаратисти відповідальні за це порушення, це означає, що прийшов час, щоби західні держави розглянули можливість надати Україні  зброю, щоби підвищити здатність вашої країни захистити себе", - вважає екс-генсек НАТО.

Він також нагадав, що дві західні держави – США та Британія – брали на себе зобов’язання щодо захисту України в обмін на вивіз з нашої держави ядерної зброї. Росія також була гарантом безпеки України.

"Якщо ж тепер Росія налаштована на ескалацію, які можуть бути інші дії підвищення обороноздатності України", - пояснив Расмуссен.

Екс-глава МЗС Польщі Радослав Сікорський водночас вважає, що західним державам потрібно розмістити зброю, призначену для України, у східних країнах-членах НАТО, поблизу українського кордону.

"Треба дати сигнал: якщо маріонетки росіян або російські сили підуть в наступ, ця зброя дуже швидко буде доправлена до України", - пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: