Україна, Росія і ЄС погодили зимовий "газовий пакет"

Субота, 26 вересня 2015, 09:29

Україна та Росія за посередництва Єврокомісії парафували тристоронній газовий протокол на поставки палива в Україну в зимовий період.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

"Єврокомісія, Росія та Україна домовилися про умови поставок газу в Україну в зимовий період з 1 жовтня до кінця березня 2016 року. Вони парафували протокол і представили його відповідним урядам для затвердження", - йдеться в повідомленні.

За словами віце-президента Єврокомісії з енергосоюзу Мароша Шефчовича, досягнуті домовленості забезпечують відсутність "жодної загрози для подальшого надійного транзиту газу з Росії в ЄС".

"Парафування протокою підтверджує, що сторони виконують свої ролі як надійні партнери в газовому бізнесі. Я впевнений, що угода буде найближчим часом підтверджена і реалізована на благо зацікавлених сторін", - зазначив Шефчович.

Згідно з протоколом, українська сторона зобов'язується забезпечити транзит газу через свою територію в ЄС, в тому числі за допомогою закачування 2 млрд кубометрів газу в підземні сховища ще в жовтні 2015 року.

Уряд РФ в свою чергу зобов'язується знизити ціну на газ для України до рівня сусідніх країн ЄС в четвертому кварталі 2015 року і в першому кварталі 2016 року.

Єврокомісія ж забезпечить фінансування закупівель газу Україною, $500 млн мають бути виділені вже цього року.

Як повідомив міністр енергетики України Володимир Демчишин, підписання "газового пакета" може відбутися протягом наступного тижня.

"Йдеться щонайбільше про тиждень", - сказав Демчишин, якого цитує Інтерфакс-Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.