В тілах жертв МН17 знайдені осколки "Бука" – ЗМІ

Вівторок, 6 жовтня 2015, 19:06

В тілах загиблих під час авіакатастрофи малайзійського Боїнга було знайдено осколки ракети, випущеної з системи "Бук".

Такими є результати попереднього розслідування міжнародної групи з розслідування катастрофи МН17, повідомляє нідерландське видання NOS.nl з посиланням на колишнього керівника української частини команди з розслідування Василя Вовка.

"Фрагменти, як і уламки літака були знайдені в тілах жертв. Ці елементи подібні до досліджуваних зразків. Ці зразки були надані експертам для порівняльного аналізу", - розповів Вовк.

В серпні розслідування вже встановило, що на місці падіння МН17 було знайдено фрагменти, які ймовірно є фрагментами ракети, випущеної з "Бука".

Якщо слідство встановить, що йдеться дійсно про "бук", це може бути ще одною ознакою причетності Росії до катастрофи. Хоча, як зазначає видання, стовідсоткової впевненості немає, бо в України теж є ряд "Буків" радянської доби.

Щоб визначити приналежність "Бука" експерти розібрали ракету і порівняли її з фрагментами, знайденими на місці катастрофи і в тілах жертв.

"Ніхто не сумнівається, що малайзійський Боїнг був збитий ракетою, випущеною з системи "Бук", що була доставлена з території РФ і після злочину з допомогою терористів була повернута назад", - сказав Василь Вовк.

При цьому він стверджує, що систему було доставлено за свідомого сприяння Міноборони РФ.

В той же час в міжнародній дослідницькій групі підтверджують, що Василь Вовк донедавна був її частиною, хоча й кажуть, що надані ним відомості є неточними.

"Ми розглядаємо різні сценарії, в тому числі і найбільш вірогідний, що МН17 був збитий ракетою з "Бука". Однак інші сценарії теж не виключені", - зазначили в групі.

Раніше повідомлялося, що Рада безпеки Нідерландів 13 жовтня опублікує фінальний звіт щодо катастрофи літака Малайзійських авіаліній MH17 над Східною Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.