ЗМІ оприлюднили текст листа прем’єра Британії з пропозиціями реформ ЄС

Вівторок, 10 листопада 2015, 14:41

У ЗМІ з’явився текст листа британського прем’єр-міністра Девіда Кемерона до голови Європейської ради Дональда Туска з пропозиціями щодо реформ ЄС.

Листа Кемерона опублікувало видання Politico.

Пропозиції щодо реформ поділені на чотири блоки, кожен з яких має свою назву: економічне врядування, конкурентоздатність, суверенітет та імміграція.

Зокрема, Кемерон вимагає гарантій для країн, що не входять до єврозони і для Британії зокрема.

"Ми не хочемо стояти на шляху заходів країн єврозони задля забезпечення довгострокового майбутнього своєї валюти. Але ми хочемо бути впевнені, що ці зміни будуть враховувати цілісність єдиного ринку і враховуватимуть інтереси каїн, що не входять в єврозону", - йдеться в листі.

За його словами, ЄС потребує зобов’язуючих принципів, які забезпечать гарантії всім 28 членів. Серед цих принципів: відсутність дискримінації на основі валюти країни, захист спільного ринку, ініціативи єврозони на кшталт банківського союзу мають бути добровільними для не членів єврозони та інші.

Щодо конкурентоздатності, то Кемерон наголошує, що Британія завжди була "чемпіоном у тому, щоб робити Європу більш конкурентоздатною".

"Але ЄС може робити більше… Сполучене Королівство хотіло б бачити повне знесення перешкод для бізнесу. ЄС має робити більше на шляху до вільного руху капіталів, товарів і послуг", - йдеться в листі.

У питанні суверенітету Кемерон висунув до ЄС три пропозиції: покінчити зі спробами втягнути Британію у "ще тісніший союз" і закріпити це на формальному рівні; збільшити роль національних парламентів, наддавши групам національних парламентів  можливість блокувати небажані ініціативи Європарламенту; виконувати принцип субсидіарності – "Європейське там, де це необхідно, національне – де це можливо".

У питанні міграції Кемерон нагадує про те, що свобода пересування чинить непомірний тиск на британські школи, лікарні, сферу послуг, і цей тиск вже занадто високий.

"Ми повинні забезпечити, щоб в майбутньому, коли ЄС прийматиме нових членів, свобода пересування не застосовувалася для громадян цих нових країн-членів, доки їх економіки не наблизяться до рівня давніших держав-членів" - йдеться в листі.

Крім того, Кемерон хоче обмежити доступ мігрантам з ЄС до британської системи допомоги і податкових пільг.

"Я сподіваюся, що цей лист стане чіткою основою для досягнення угоди, яка буде обов’язковою, і – за потреби – закріпленою в установчих договорах ЄС" - наголошує Кемерон.

"Якщо ми досягнемо згоди, це дасть світу чіткий сигнал, що ЄС – попри всі виклики, що стоять перед ним – здатний враховувати занепокоєння своїх членів" - заявив він.

За його словами, якщо угоду буде досягнуто, він зробить все можливе, щоб втримати Британію в ЄС.

Він очікує, що перші рішення щодо пропозицій Британії будуть досягнуті вже найближчим часом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.