Росія наводить неправдиві дані про авіаудари в Сирії - Bellingcat

Четвер, 12 листопада 2015, 08:36

Міністерство оборони Росії наводить неправдиві дані щодо авіаударів, які були нанесені під час військової операції в Сирії.

Про це йдеться у розслідуванні британської незалежної експертної групи Bellingcat.

Експерти проаналізували три відеозаписи, представлені Міноборони РФ, на яких видно авіа удари, здійснені 9 листопада.

На першому відео нібито показаний авіаудар, спрямований на "склад боєприпасів" на заході провінції Ракка. Проте експерти за даними геолокації встановили, що насправді авіаудар відбувся за 115 км від вказаного росіянами місця  біля поселення Аль-Баб у провінції Алеппо.

Друге відео показує авіаудар "проти тренувального табору" в провінції Ідліб, як заявив російський генерал Ігор Конашенков. Проте експерти відзначають, що в Ідлібі з січня 2014 року немає бойовиків ІДІЛ, яких звідти витіснили повстанські групи.

Тим не менш, винищувач Су-34  "виконав точковий удар по складу зброї та боєприпасів". Однак, експерти зауважили, що камера показує район приблизно в 20 км південніше від фактичного місця нападу.

Нарешті, третє відео також нібито демонструє атаки в Ідлібі "проти командного центру та складу боєприпасів" бойовиків ІДІЛ. Однак геолокація місця авіаударів свідчить, що вони були нанесені не в провінції Ідліб, а біля міста Сабідіх у провінції Алеппо, де немає присутності ІДІЛ.

Експерти Bellingcat припускають, що метою цього удару була підтримка військ президента Сирії Башара Асада.

"Постійна неточність Росії у повідомленнях щодо розташування груп є все більш дивною, враховуючи, що Міноборони Росії заявило, що воно здійснює авіа удари тільки, коли дані про об'єкти було перевірено через кілька каналів", - відзначають експерти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.