Опоненти Асада відкидають план Росії з вирішення сирійської кризи

Середа, 11 листопада 2015, 16:12

Сирійські опозиційні діячі та спікери з країн Перської затоки відкидають російський проект пропозиції вирішення сирійського кризи, заявивши, що Москва ставить собі за мету підтримку президента Башара Аль-Асада при владі і маргіналізацію незгодних.

Про це повідомляє Reuters.

Раніше агентство повідомило про проект документа, підготовленого Москвою, яким пропонується узгодити запуск процесу конституційної реформи на 18 місяців з подальшими достроковими президентськими виборами. Документ не виключає участі Асада в дострокових президентських виборах.

Росія, яка є головним союзником Сирії, заперечує підготовку будь-якого документа до другого раунду міжнародних мирних переговорів у Відні на цьому тижні.

"Сирійський народ ніколи не прийме диктатуру Асада і вони не приймуть, що вона буде відновлена або переформульована по-іншому. Росіяни зараз намагаються грати в гру, яку вони почали з переговорів у Женеві", - сказав Монзера Акбік, член підтримуваної Заходом сирійської Національної коаліції.

Хаді Аль-Бахра, член політичного комітету коаліції, сказав, що Асад був і є основною проблемою і будь-який політичний процес необхідний для вирішення цієї проблеми

Він також відхилив ідею проведення виборів за нинішньої системи. "Як вибори можуть бути чесними, якщо громадяни всередині Сирії бояться переслідувань з боку спецслужб режиму?" - сказав він.

Сполучені Штати, їхні союзники в Раді співробітництва країн Перської затоки і Туреччина, які підтримали повстання проти Асада, також заявили, що він повинен відмовитися від влади, щоб панував мир.

Саудівська Аравія, яка є одним з найбільш різких опонентів Асада, і міністр закордонних справ Адель аль-Джубейра заявили, що сирійський президент повинен бути відсторонений від влади.

Джерела, близькі до Дамаску і дипломати говорять, що Росія і Іран повідомили Сирії, що використовуватимуть віденські переговори, щоб зміцнити позиції уряду і протистояти будь-яким рішенням залишити Асада поза владою.

Високопоставлений сирійський чиновник минулого тижня відкинув ідею "перехідного періоду", що веде до відставки Асада, чого так домагалися західні країни.

"Росіяни і іранці згодні один з одним по темі прихильності до Асада - це зобов'язання є остаточним", - сказало джерело, близьке до Дамаска.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.