НАТО підтримує право Туреччини на захист повітряного простору - Столтенберг

Понеділок, 30 листопада 2015, 13:28

Всі союзники НАТО повністю підтримують право Туреччини на захист своєї територіальної цілісності та повітряного простору.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Туреччини Ахметом Давотоглу, коментуючи інцидент зі збитим російським Су-24.

"Усі партнери повністю підтримують право Туреччини захищати свій повітряний простір. Я вітаю зусилля Туреччини у намаганні налагодити контакти з РФ щодо деескалації ситуації. Важливо зберігати спокій", - сказав Столтенберг.

Генсек НАТО закликав Росію грати конструктивну роль у вирішення конфлікту в Сирії і діяти проти ІДІЛ.

"НАТО підтримує зусилля із пошуку політичного вирішення конфлікту в Сирії. Це зараз більш важливо, ніж колись. Інцидент, який стався минулого тижня, показав як важливо побудувати міжнародний механізм, стабільність, прозорість і передбачуваність у наших стосунках із Росією. Це ключові моменти для запобігання подібних інцидентів у майбутньому, а якщо вони сталися, то запобігти деескалації", - додав він.

Столтенберг також підкреслив, інцидент, який стався минулого тижня, не перший випадок порушення російськими літаками повітряного простору Туреччини.

"Але зараз наші зусилля зосереджені на деескалації, зменшенні напруги і ми вітатимемо прямі контакти між Анкарою та Москвою", - додав він.

Нагадаємо, 24 листопада над Сирією був збитий фронтовий бомбардувальник Су-24 російської авіагрупи. За даними турецької влади, російський літак, перед тим як його збив турецький винищувач F-16, не реагував на попередження.

Літак впав в сирійській провінції Латакія біля кордону з Туреччиною, де базується російська авіація. 

Туреччина заявила, що збила російський літак заради захисту свого суверенітету.

Путін назвав інцидент з літаком "ударом в спину, який завдали посібники терористів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.