Путін: Туреччина збила "беззахисний бомбардувальник" РФ через нафту ІДІЛ

Вівторок, 1 грудня 2015, 08:06

Туреччина збила "беззахисний російський бомбардувальник", щоб убезпечити канали постачання нафти з територій, контрольованих "Ісламською державою".

Про це заявив президент РФ Володимир Путін в Парижі, повідомляє російська служба ВВС.

За його словами, у Москви є "додаткові дані, які підтверджують, що з місць видобутку нафти, які контролюються ІДІЛ та іншими терористичними організаціями, ця нафта у величезних кількостях, в промисловому масштабі надходить на територію Туреччини".

Росія і раніше звинувачувала Туреччину в тому, що вона купує нафту у бойовиків екстремістського угруповання "Ісламська держава". Анкара відкидає ці звинувачення.

Путін назвав рішення збити Су-24 "величезною помилкою", зазначивши при цьому, що для Росії не має значення, хто саме в турецьких владних структурах віддав такий наказ.

"Що стосується самої теми збитого російського літака, то, звичайно, ця тема звучала практично у всіх моїх двосторонніх зустрічах. Всі колеги уважно слухали - і більшість поділяють принаймні ту тезу, згідно якої не було ніякої необхідності наносити удар по незахищеному російському бомбардувальнику, який Туреччині не загрожував", - сказав Путін.

Нагадаємо, 24 листопада над Сирією був збитий фронтовий бомбардувальник Су-24 російської авіагрупи. За даними турецької влади, російський літак, перед тим як його збив турецький винищувач F-16, не реагував на попередження.

Літак впав в сирійській провінції Латакія біля кордону з Туреччиною, де базується російська авіація. 

Туреччина заявила, що збила російський літак заради захисту свого суверенітету.

Путін назвав інцидент з літаком "ударом в спину, який завдали посібники терористів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.