МАКЕДОНІЯ ГОТОВА ЗМІНИТИ НАЗВУ КРАЇНИ через вимоги Греції

Середа, 16 грудня 2015, 14:45

Скоп’є заявляє про відкритість до переговорів про зміну назви своєї країни через претензії Греції.

Про це заявив прем’єр Македонії Нікола Груєвський, пише The Guardian.

За його словами, в нього є бажання відновити діалог з Грецією, який потенційно може вилитися в зміну назви країни.

"Ми готові до дискусій, відкриті до діалогу з ними і до знаходження рішення", - сказав Груєвський.

Нагадаємо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в одної з північних грецьких провінцій.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до 1991 року носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Через незгоду Греції з назвою Македонії країна не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

"Ми хотіли б якнайшвидше перейти до діалогу з Грецією, щоб знайти рішення. І якщо ми його знайдемо, то звернемось до громадян, проведемо референдум", - заявив Груєвський.

Як зазначає видання, з обох сторін наразі є сигнали, що 24-річна суперечка між країнами може бути вирішена. Напередодні візиту до Афін глава МЗС Македонії Нікола Попоскі заявив, що "умови більш ніж назріли" для вирішення конфлікту з назвою.

Слід зазначити, що це буде перший візит  глави МЗС Македонії до Греції за 15 років. Глава МЗС Греції Нікос Котзіас відвідав Скоп’є в червні вперше за 11 років.

Зокрема, він тоді заявляв: "Ми хочемо, щоб наші сусіди стали членами Євросоюзу, бо від нашої країни значною мірою залежить те, що відбувається на Балканах".

ДОПОВНЕНО:

Згодом прем'єр Македонії поширив заяву про те, що журналісти The Guerdian довільно трактували його слова і зробили надлишкові висновки. В цій заяві, водночас, не спростовується цитування прем'єра про його готовність вести діалог про зміну назви власної країни, а також провести референдум з цього приводу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.