Польща вимагатиме екстрадиції з США українця, який співпрацював з СС

Середа, 30 грудня 2015, 13:12

Головна комісія з розслідування злочинів проти польського народу підозрює 96-річного уродженця України Михайла Каркоца на прізвисько "Вовк" у співпраці з нацистами. 

Як повідомляє Польське радіо, комісія звернулася до департаменту юстиції США за допомогою у встановленні особи підозрюваного. 

Так, повідомляється, що слідчі мають намір порівняти підпис, який він поставив на міграційному документі наприкінці 1940-х рр., коли звернувся за дозволом на перебування в США, з підписом на документі "Українського легіону самооборони", учасники якого пізніше увійшли до складу дивізії СС "Галичина".

"Зберігся оригінальний документ з підписом", - підкреслює Богуслав Червиньский, прокурор Головної комісії з розслідування злочинів проти польського народу, яка діє під патронатом польського Інституту національної пам'яті.

На списку, який знаходиться в архіві інституту, стоять підписи Михайла Каркоца, лідера "Українського легіону самооборони", і його дружини, яка працювала в загоні медсестрою.

Відомо, що у січні 1945 року Каркоц своїм підписом підтвердив отримання 120 німецьких марок.

Слідчі пояснюють, що порівняння підписів необхідно, щоб встановити, чи не сталося підміни особистих даних, що не було рідкістю в післявоєнний період.

"Після встановлення особи ми направимо в США запит з приводу екстрадиції Каркоца", - повідомив прокурор Роберт Яницький.

Про Михайла Каркоца відомо, що він був офіцером українського загону, який співпрацював  з СС. 

Нагадаємо, цього року у Польщі розгорівся скандал через українського підлітка, який опублікував на своєму Facebook фото, де він показує середнього пальця меморіалу загиблим євреям у колишньому концтаборі Майданек.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.