Німеччина вперше вибачилася перед Білоруссю за злочини нацизму

Вівторок, 5 травня 2015, 13:41

Уповноважений з питань співробітництва громадських ініціатив МЗС Німеччини Гернот Ерлер від імені уряду вибачився перед родичами потерпілих від злочинів нацистського режиму на території Білорусі під час Другої світової війни.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Публічні вибачення німецький чиновник приніс у Мінську у присутності близько 200 учасників меморіальної поїздки "Пам’ятаємо заради європейського майбутнього" з Австрії, Білорусі, Великобританії, Німеччини, Ізраїлю та Чехії.

Ерлер зазначив, що він став першим представником влади Німеччини, який офіційно вибачився перед Білоруссю за дії "третього рейху".

"Білорусь прийняла на себе всю силу першого удару. Від Білостока до Мінська у перші місяці війни гинули і потрапляли у полон радянські солдати, мирне населення стало жертвою нацистського окупаційного режиму. Війна велася на тотальне знищення. Білорусь втратила 2,5 мільйони людей, і навряд чи в Європі знайдеться ще одне таке місце, де знищення єврейського населення було б таким жорстоким", – сказав Ерлер.

За його словами, Німеччина не чекає від офіційної влади Білорусі ніякої відповіді чи відгуку на цей жест. "Єдине, чого я хочу, це співробітництва між організаціями громадянського суспільства", – наголосив німецький дипломат.

У відповідь заступник міністра закордонних справ Білорусі Олександр Гур’янов заявив, що для Білорусі "відрадно чути і розуміти, що нинішнє покоління німецьких політиків і громадян розуміє, яким чином ця історія вплинула на розвиток, у тому числі Білорусі".

"Ми повинні виходити з того, що ці вибачення є насамперед нагадуванням нинішньому поколінню про те, чого ми не повинні допустити в майбутньому", – сказав заступник голови МЗС Білорусі.

Гур’янов наголосив, що Білорусь "ніколи не ставила питання щодо офіційних вибачень як про перешкоду для двостороннього співробітництва".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.