Клімкін: ОБСЄ в глибокій кризі, не може навіть погодити декларацію

Четвер, 3 грудня 2015, 17:05

Організація з безпеки та співробітництва в Європі паралізована через право вето з боку РФ і, з високою імовірністю,  не зможе навіть ухвалити підсумкову декларацію міністерської зустрічі, яка проходить в Сербії.

Про це розповів журналістам в четвер міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє з Белграду кореспондент "Європейської правди".

"ОБСЄ знаходиться в глибокій кризі, про це відкрито говорять багато міністрів", - сказав він, відповідаючи на запитання Європравди.

Водночас, за його словами, Україна продовжить активно працювати з організацією.  

"Ми намагаємося використовувати ОБСЄ, незважаючи на те, що це – консенсусна організація.

Ми пропонували декілька проектів рішень (на міністерську зустріч), але всі вони, звичайно ж, завалені російською стороною. І, звичайно, мало хто сподівається, що у нас буде підсумкова декларація міністерської зустрічі", - додав він.

Клімкін зазначив, що Росія блокує всі рішення, які дозволили би ОБСЄ повернутися до ефективного функціонування.

"Ми маємо повернутися до засадничих принципів. Але коли діє правило консенсусу і частиною консенсусу є Росія, таке повернення в багатьох випадках є неможливим", - заявив він.

"Потрібно діяти відразу на різних майданчиках. ОБСЄ недостатньо. НАТО – так само. Жодна організація на європейському просторі не здатна гарантувати безпеку, і ми, на жаль, маємо це усвідомлювати", - заявив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.