ЄС хоче попередньо схвалювати контракти окремих країн з "Газпромом" - ЗМІ

Вівторок, 26 січня 2016, 09:49

В лютому Єврокомісія планує розробити пропозиції щодо створення механізму попереднього узгодження угод у галузі енергетики, які укладаються урядами окремих країн союзу з державами за межами ЄС.

Про це пише Financial Times.

Брюссель хоче отримати нові широкі повноваження для перевірки газових контрактів між Росією і країнами ЄС перед їх підписанням.

Таким чином в ЄС прагнуть обмежити вплив "Газпрому".

Європейська комісія стурбована тим, що Москва зловживала своїм домінуючим становищем в якості постачальника 30% європейського газу, що призвело до того, що через вже підписані контракти на постачання газу з країнами Східної Європи деякі з них практично на 100% залежать від "Газпрому".

Передбачається, що схвалювати всі міжурядові контракти буде запропоновано групі з 3-4 чиновників, щоб, згідно з проектом документа, "підвищити якість функціонування внутрішнього ринку і посилити енергетичну безпеку ЄС".

Один із головних пунктів, на якому хоче зосередитися Брюссель – норма контрактів, які укладає "Газпром", про заборону перепродажу газу. В Єврокомісії, вважають, що це обмежує конкуренцію і сегментує єдиний ринок.

На сьогодні країни ЄС лише інформують Брюссель про укладені ними угоди в галузі енергетики.

Для ухвалення нової схеми потрібно її схвалення з боку всіх країн ЄС і Європейського парламенту.

Нагадаємо, розслідування про порушення російською компанією антимонопольного законодавства Євросоюзу триває з 2013 року.

22 квітня 2015 року ЄК пред'явила "Газпрому" претензії з приводу зловживання домінуючим становищем постачальника газу на ринку Східної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.