"Європа без бар'єрів" закликає українську владу виконати безвізовий план

Вівторок, 23 лютого 2016, 17:55

Громадська ініціатива "Європа без бар'єрів" звернулася до народних депутатів та президента України із закликом здійснити кроки, які дозволили б ЄС офіційно зафіксувати повне виконання Україною безвізових критеріїв.

Про це йдеться у зверненні, розміщеному на сайті ініціативи.

"Два прості кроки дозволили б стороні ЄС офіційно зафіксувати повне виконання Україною безвізових критеріїв та надати достатні аргументи Європейській Комісії подати Раді ЄС законодавчу ініціативу щодо скасування віз українцям", - наголошує "Європа без бар'єрів".

Зокрема, як нагадують експерти, необхідно завершити формування керівного складу Національної агенції з питань протидії корупції та запустити роботу цієї інституції в першому кварталі 2016 року, а також забезпечити повернення в українське законодавство стандартів ЄС щодо електронного декларування статків посадових осіб.

Як наголошується в заяві, прийнятий Верховною Радою України 16 лютого 2016 року Закон про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції"  (3755) не відповідає вимогам ЄС.

"Відтак, громадська організація Європа без Бар’єрів звертається до президента України із закликом скористатись правом вето щодо закону №3755, та надати в рамках процедури пропозиції, врахування яких забезпечить відповідність закону раніше чинним стандартам. Далі – ми вимагаємо від народних депутатів України розглянути вказані поправки як невідкладні", - підкреслює громадська ініціатива.

"На сьогодні залишилось критично мало часу на те, аби дотриматись неодноразових обіцянок керівництва держави досягти безвізового режиму з ЄС у 2016 році. При подальшому зволіканні, а також при повторенні спроб ввести в оману ЄС та українську громадськість, часові рамки запровадження безвізового режиму для громадян України можуть розтягтись на невизначений час, а наявне вікно можливостей може зачинитись", - відзначає "Європа без бар'єрів".

Нагадаємо, 18 лютого Верховна рада ухвалила три закони: про прокуратуру, про Нацагенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами та про спецконфіскацію і арешт майна. Всі три ЄС визнав такими, що повністю відповідають європейським вимогам.

Водночас, представництво ЄС в Україні публічно обурилося з приводу закону про електронні декларації, ухваленого Радою у вівторок - в ньому виявилися норми, які суперечать вимогам ЄС та порушують зобов'язання України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.