ЄС може погодитися на компроміс щодо правок до "безвізового закону"

виправлено
П'ятниця, 19 лютого 2016, 14:24

Незважаючи на те, що ухвалений Верховною радою у вівторок законопроект №3755 щодо електронного декларування має низку застережень з боку ЄС, у Євросоюзі, найімовірніше, будуть готові піти на компроміс та не гальмувати запровадження безвізового режиму для України.

Про це йдеться у статті "Візовий прорив у Раді – чому ЄС заплющить очі на скандальні норми" на "Європейській правді".

Так, для того, щоби отримати безвізовий режим, Україна має розв’язати дві основні проблеми, які залишились: змінити законодавство про електронні декларації і запустити роботу Нацагенції із запобігання корупції.

Щодо законодавства про електронні декларації, народні депутати України будуть готові виправити найскандальніші норми, коли Євросоюз надасть свої пропозиції. За словами Ірини Геращенко, голови комітету євроінтеграції зараз у ВР чекають "реакції ЄС із конкретними зауваженнями".

В статті йдеться, що  ЄС швидше за все піде на компроміс у питанні запровадження кримінальної  відповідальності лише з 2017 року. Компроміс також можливий і у питанні декларування статків родичів та індульгенції щодо статків, отриманих до 2016-го року

"Бажання надати Украйні безвізовий у європейського керівництва – справді велике. І межа компромісу регулярно зсувається", – резюмується у статті.

Нагадаємо, 18 лютого Верховна рада ухвалила три закони: про прокуратуру, про Нацагенцію з повернення та управління незаконно виведеними активами та про спецконфіскацію і арешт майна. Всі три ЄС визнав такими, що повністю відповідають європейським вимогам.

Водночас, представництво ЄС в Україні публічно обурилося з приводу закону про електронні декларації, ухваленого Радою у вівторок - в ньому виявилися норми, які суперечать вимогам ЄС та порушують зобов'язання України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.