Проект закону про позасудову конфіскацію суперечить інтересам держави - група "Єврооптимісти"

Середа, 30 березня 2016, 08:46

Прийняття законопроекту №4057 про позасудову конфіскацію, який ухвалений в першому читанні і може бути розглянутий в другому на поточному пленарному тижні, суперечить інтересам держави.

Про це йдеться у заяві депутатів міжфракційного об’єднання "Єврооптимісти" на сторінці у Facebook.

Депутати, зокрема, наголошують, що проект суперечить Конституції України, міжнародним актам та посягає на право власності громадян, що можуть бути непричетними до вчинення корупційних злочинів, та ігнорує права добросовісних набувачів.

Положення законопроекту передбачає конфіскацію майна до прийняття судом рішення щодо вчинення особою протиправних дій.

"Більше того, така конфіскація може бути застосована до так званих "третіх осіб", тобто – громадян, які не обов’язково знали про те, що отримали майно у правопорушника", - йдеться у заяві.

Положення проекту також не відповідають міжнародним актам, зокрема – Конвенції ООН проти корупції та Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Така невідповідність матиме наслідком те, що судові рішення про подібну конфіскацію не будуть визнаватись та виконуватись іноземними державами.

Застосування положень проекту у разі його прийняття з високою ймовірністю буде визнане Європейським Судом з прав людини як порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Нагадаємо, раніше представництво ЄС в коментарі "Європейській правді" розкритикувало проект заявивши, що Україна робить кроки до запровадження "жорсткого законодавства... без захисту права на чесний суд та право власності". 

Представництво ЄС нагадало,  що в останні місяці Рада затвердила законодавство про спецконфіскацію єврпейського зразка, виконавши тим самим "безвізові вимоги" ЄС. Дипломати вважають, що підхід, запропонований у проекті 4057, погіршує законодавство в даній сфері.

Згодом один з авторів проекту Сергій Пашинський (НФ) зробив неправдиву заяву про відсутність критики ЄС на адресу проекту. У відповідь дипміся оприлюднила свій коментар на офіційні Facebook-сторінці та наголосила, що ця критика "є позицією Євросоюзу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.