Україні не нав’язують жодних додаткових умов для безвізового - Климпуш-Цинцадзе

Середа, 27 квітня 2016, 09:42

До України не висувають жодних додаткових умов для отримання безвізового режиму з Європейським союзом.

Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе в інтерв’ю "Європейській правді".

"Ми маємо реальний шанс вже протягом літа пройти всі необхідні процедури і в Раді ЄС, і в Європарламенті, після чого йтиметься лише про технічні процедури", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

В той же час вона підкреслила, що Рада має запустити зміни до Конституції щодо судочинства. Так само надзвичайно важливі зміни в Генпрокуратурі – від призначення нового генпрокурора і до реальних результатів його роботи.

"Немає жодних додаткових умов, які би нав’язувалися зараз Україні на шляху до безвізового. Але треба розуміти: якщо ми взагалі зупинимо свій рух до впровадження верховенства права – яке, до слова, потрібне нам, а не європейцям, – то деякі країни-члени використають це як аргумент, щоб затримати рішення про скасування віз", - наголосила вона.

Віце-прем’єр також підкреслила, що по Україні не передбачено якоїсь спеціальної процедури відмови від безвізового, ця можливість навіть не обговорюється.

"Поза тим, в ЄС зараз справді є дискусія щодо процедури тимчасового призупинення безвізового режиму для будь-якої окремо взятої держави. Це не має прив’язки до України – йдеться про єдиний механізм щодо всіх країн, включно з балканськими державами. Через міграційну кризу держави ЄС всерйоз замислюються над цим. Однак зараз такої процедури немає", - сказала вона.

Як повідомлялося, напередодні ЗМІ повідомили, що Європарламент, швидше за все, буде голосувати за введення безвізового режиму з Україною і Грузією у вересні, а не в травні, як це передбачалося раніше.

Однак, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко назвала цю інформацію недостовірною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.