"Аль-Каїда" може проголосити власний халіфат у Сирії – ЗМІ

Вівторок, 10 травня 2016, 13:03

Айман Аль-Завахірі, глава "Аль-Каїди" заявив у своєму аудіо-зверненні, що ситуація, яка склалася в Сирії у зв'язку з громадянською війною в країні може набути нового виміру.

Про це повідомляє Die Welt.

Так, у своєму звернені Завахірі закликав до обʼєднання на території Сирії всіх прихильників радикального ісламу і заявив, що саме Сирія є великою надією для мусульман всього світу.

За словами Завахірі, "Аль-Каїда" хоче самостійно реалізувати велику мрію і створити власну ісламську державу (халіфат) в Сирії.

Заради створення халіфату на території Сирії Завахірі навіть готовий відмовитися від верховної влади у "Аль-Каїді".

Лідер "Аль-Каїди" надав свободу дій своїм прихильникам з "Фронту аль-Нусра".

"Якщо вони створять мусульманський уряд і оберуть собі імама, то їх вибір-це наш вибір", – наголосив Завахірі.

Як відзначає видання, для населення Сирії така заява лідера "Аль-Каїди" не обіцяє нічого хорошого, адже "Аль-Каїда" вже давно прагне створити власну державу.

"Фронт аль-Нусра" контролює значну частину провінції Ідліб і після цієї заяви терористи цієї організації можуть почати активні дії по створенню власної країни і навіть розширення території потенційного халіфату (тобто вдатися до захоплення нових територій в Сирії).

Відомо також, що раніше ця терористична організація проводила переговори про об'єднання з іншими угрупуваннями, але вони закінчувалися невдачею.

"Зараз вона може використовувати військову силу у відношенні деяких угруповань", - відзначає видання.

Нагадаємо, що 2013 року "Аль-Каїда" направляла своїх високопоставлених бойовиків із Пакистану і Афганістану в Сирію для підтримки "Фронту аль-Нусри". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: