Запуск е-декларування без сертифікації є дозволом на приховування доходів - віце-прем'єр

Понеділок, 15 серпня 2016, 15:56

Запуск системи електронного декларування за рішенням НАЗК без відповідного сертифікування Держспецзв`язком по суті є дозволом на безкарне приховування доходів.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Fаcebook.

"Відповідно до антикорупційного законодавства, державні службовці зобов’язані подавати декларацію лише один раз, і повторно ніхто не в праві змусити їх це зробити. Таким чином, подавши недостовірну інформацію для декларування до отримання сертифікату (у режимі дослідної експлуатації), особа не буде притягнута до кримінальної відповідальності, оскільки така декларація не може бути належним доказом у суді", - зазначила вона.

Климпуш-Цинцадзе наголошує, що запуск без відповідного сертифікату системи електронного декларування стане перешкодою в застосовуванні норми законодавства щодо притягнення до відповідальності за неправдиву інформацію.

"Разом із тим, формалізований підхід до питань сертифікації наразі скидається на саботаж процесу електронного декларування, виконання Україною своїх зобов’язань, повноцінної роботи НАЗК, як спеціалізованої установи", - відзначила віце-прем’єр.

Як повідомлялося, опівночі сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас, як повідомляла Європейська правда, через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про  свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

Детальніше про ситуацію, що склалася - в статі "Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: