США обурилися тим, що Литва продала подаровані їй гвинтівки

Вівторок, 15 листопада 2016, 12:25

США вимагають від Литви пояснень, яким чином подаровані литовській армії снайперські напівавтоматичні гвинтівки М14 опинилися у приватних руках.

Про це повідомляє портал Delfi.

Посольство США впевнене, що допомога, передана американським урядом, незаконно передана третім особам, незважаючи на підписану угоду про заборону на продаж переданої американцями зброї.

Уряд США передав ці гвинтівки Литві в 1999 році (основною зброєю американської армії вони були в 1959-1970 рр.). Після їх модернізації ними користувалися литовські військові, але потім вирішили від них відмовитися. У 2014 році гвинтівки опинилися в Збройовому фонді, який став їх розпродавати. Всі були продані за однією ціною.

Зазначається, що напівавтоматичні гвинтівки M14 в Литві продавалися вільно – їх міг придбати будь-хто, у якого є дозвіл на носіння зброї. При цьому Збройовий фонд, який знаходиться у відомстві МВС, продав гвинтівки за дуже низькими цінами – по 347,54 євро.

А через два роки було вирішено повернути гвинтівки, оскільки таке побажання Міноборони Литви висловив уряд США. НаразіЗбройовий фонд викупив частину гвинтівок у приватних осіб, однак частина колекціонерів відмовляються їх повернути.

Про те, що подаровані гвинтівки були продані, американці дізналися випадково – про це говорили колекціонери та інформація досягла розвідки. Тоді США офіційно вирішили поцікавитися долею гвинтівок.

Міністр оборони Литви Юозас Олекас не зміг при цьому пояснити, як подарована зброя могла бути продана і пообіцяв все з'ясувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: