Грузія може отримати безвіз швидше за Україну, країни знову розділяють?

оновлено
Четвер, 8 грудня 2016, 19:23

Грузія може отримати безвіз з ЄС швидше, ніж Україна, оскільки тріалог щодо візової лібералізації для Грузії ймовірно відбудеться вже наступної середи, 14 грудня, а для України - буде відтемінований.

Про це повідомляють представники Європарламенту та журналісти.

"Тріалог щодо візової лібералізації для Грузії скоріш за все відбудеться у середу. Він (тріалог щодо Грузії - Ред.) розпочнеться і відразу закінчиться. А тріалог щодо України відбудеться тільки тоді, коли механізм щодо призупинення безвізу буде формально прийнято - на початку наступного року", - йдеться у повідомленні брюссельського кореспондента "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка.

Те, що український безвіз стикнувся з додатковими процедурними проблемами, побічно підтверджує також лист доповідачки Європарламенту Марії Габріель, спрямований на адресу Словацького головування в ЄС.

 натиснути для збільшення

В ньому Габріель звертає увагу на формулювання внутрішнього рішення країн-членів ЄС щодо українського безвізу. Про аналогічну проблему Грузії не згадується.

За даними джерел ЄП, долучених до перемовин, серез цю розбіжність тріалог щодо Грузії можуть розпочати вже наступного тижня, а щодо України він може бути відтермінований.

Наразі невідомо, чи вдасться інституціям ЄС подолати цю проблему і чи будуть Україна та Грузія справді розділені на шляху до скасування віз.

Нагадаємо, сьогодні, 8 грудня, комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) затвердив законопроект щодо впровадження механізму призупинення безвізового режиму ЄС з третіми країнами. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.